VIDEO Mascații din Păunești au alungat spiritele rele ale lui 2015

0
17
2015 a fost alungat astăzi de mascații din Păunești. ”Uncheșii” și ”Babele” au traversat toată comuna pentru a alunga spiritele rele ale vechiului an și pentru a vesti noul an. Este o tradiție de câteva sute de ani care se păstrează în comuna Păunești.

Oamenii poartă măști mari, confecționate, în principal, din piei de oaie, și împodobite cu pene de gâscă sau, mai nou, cu globulețe, beteală, fotografii și alte ornamente moderne. Cei mai în putere își fac un brâu de care agață tălăngi mari, făurite de meșterii din comună. Zgomotele tălăngilor au rolul de a speria spiritele anului ce tocmai a trecut. Mascații se adună la orele după amiezii în centrul comunei, acolo unde vin aproape toți localnicii să petreacă împreună timp de câteva ore.

4 3 5

”Ne bucurăm că reușim să păstrăm această tradiție. Atât bătrânii cât și tinerii din Păunești sunt mândri cu acest obicei de anul nou și se implică în organizarea și desfășurarea paradei ”babelor” și ”uncheșilor” la fiecare început de an”, ne-a declarat Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural din comuna Păunești.

Măștile și zgomotele de anul nou de la Păunești au trecut granițele județului iar grupul de colindători participă, de câțiva ani, la manifestări dedicate obiceiurilor populare organizate în țară.