Lucrători DGA din Vrancea și alte 12 județe au descins în Brașov. Percheziții la angajații de la Serviciul Permise și Înmatriculare Vehicule, dar și la alți polițiști

0
1337

În cursul zilei de astăzi, polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, efectuează 20 de percheziţii la domicilile unor persoane şi la sediile a trei structuri de poliţie din judeţul Braşov. Acțiunile fac parte dintr-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi poliţişti care ar fi luat bani sau bunuri pentru a nu sancţiona şoferii care au încălcat legea sau pentru a favoriza candidaţi la obţinerea permisului. Percheziţiile au loc în Braşov, staţiunea Poiana Braşov, oraşul Râşnov, localităţile Moieciu, Dumbrăviţa, Hărman şi Hălchiu. Dintre acestea, trei sunt la sediile unor instituţii publice, respectiv la sediul SPCRPCIV Braşov şi la sediile a două structuri de poliţie din cadrul IPJ Braşov. „Activităţile procedurale se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea, de către funcţionari MAI din cadrul IPJ Braşov şi SPCRPCIV Braşov, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate, favorizarea făptuitorului şi instigare la conducerea unui vehicul fără permis de conducere. (…) Astfel, există date conform cărora poliţişti rutieri ar fi primit, în anumite situaţii, diverse foloase pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulaţie pe drumurile publice. De asemenea, unul dintre poliţişti ar fi instigat un conducător auto, căruia îi reţinuse permisul, la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, iar în altă situaţie, prin activităţile întreprinse, poliţistul ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor. Totodată, cercetările vizează şi fapte ale unor lucrători din cadrul SPCRPCIV care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidaţii la obţinerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferenţial, diverse persoane fie pentru susţinerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului”, se menționează într-un comunicat al DGA.

În urma percheziţiilor, 16 persoane vor fi duse la audieri. Activităţile de urmărire penală în dosar sunt efectuate de lucrători de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Covasna. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, în dosar a fost reţinută, deja, o primă persoană – un angajat al Poliţiei staţiunii Poiana Braşov, bănuit de abuz în serviciu. La descinderi iau parte lucrători din serviciile anticorupţie din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Buzău, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Vrancea, precum şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ”Burebista” Braşov. În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Structurii centrale a Direcţiei Generale Anticorupţie şi de cel al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. (sursa: DGA)