Legile Justiției: acum ori niciodată pentru Dragnea&comp

0
184
Nu este nicio surpriză că majoritatea PSD-ALDE-UDMR trage tare, zilele acestea, pentru modificarea legilor justiției în sensul dorit de ei. Aceste măsuri reprezentau o prioritate de grad zero pentru Liviu Dragnea și ai lui, încă de la revenirea la putere. Chiar dacă au ocolit zi de zi subiectul anticorupție în campania electorală de anul trecut, șefii PSD&ALDE aveau pe lista secretă a priorităților modificarea legislației judiciare conform propriilor interese.
Graba din aceste zile, de a se vota toate modificările pe bandă rulantă, este perfect justificată din punctul de vedere al puterii. Nu prea mai au când, nu se știe dacă va mai fi un moment propice. Timpul nu are răbdare. Este posibil ca guvernarea să înceapă să se erodeze, apar nemulțumiri, se intensifică protestele, cresc prețurile și tarifele la toate produsele și serviciile, veniturile cresc doar pe hârtie, în timp ce în buzunare nu se prea observă și altele asemenea. Plus că unele dosare și procese de corupție care îi vizează pe Dragnea și ai lui s-ar putea apropia de finalizare, cu sentințe nefavorabile acestora. Așa că nu este timp de dezbateri, de explicații, de transparență, de bun simț etc.
Controlul asupra justiției era o prioritate pentru PSD încă din 2011-2012. A fost o tentativă în marțea neagră din decembrie 2013, a urmat celebra OUG 13, noaptea, din ianuarie 2017, iar acum avem o procedură rapidă, în forță, în Parlament. Majoritatea este solidă, cu PSD, ALDE, UDMR. Toți au interes să le taie din aripi celor din sistemul judiciar. Scoțând în față o serie de neîmpliniri și erori ale unor procurori și judecători, majoritatea politică a apăsat pedala de accelerație la momentul oportun. Și, odată votate modificările legislative pe care le doresc, alde Dragnea, Tăriceanu, Șerban, Nicolicea, Iordache&comp vor avea prilejul să-și arate mușchii în fața tuturor, să arate că ei sunt la putere și fac ce vor, că nu are rost să se mai pună cineva contra pentru că nu va mai avea nicio șansă. Ei vor să dea această senzație de putere absolută, un fel de ”ciocul mic, că acum noi suntem la putere” sau de ”statul sunt eu”. E foarte important mesajul acesta de forță absolută care va fi propagat în toate mediile, prin toate mijloacele, în toate cotloanele țării. Și, atunci, în subconștientul fiecăruia se va instala o anume teamă, reținerea, autocenzura, autocontrolul vor fi primordiale în acțiunea oricărui procuror, judecător, funcționar public, polițist, inspector antifraudă etc. Iar în acest mod se va putea exercita mai ușor puterea.
Nu am văzut o luptă acerbă, din partea majorității PSD-ALDE-UDMR, pentru îmbunătățirea legislației privind recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție și evaziune fiscală. Nu am văzut o preocupare primordială din partea aceleeași majorități politice pentru protejarea și interesele victimelor oricărui tip de infracțiune. În schimb, vedem zi de zi atitudinea și acțiunea reprezentanților puterii pentru apărarea infractorilor de orice fel. Se pare că pentru Dragnea&comp infractorii sunt mai importanți decât victimele/ păgubiții.
Toată lumea informată știa că, odată cu preluarea puterii, șeful PSD se va lupta pentru dărâmarea Laurei Kovesi și discreditarea DNA. Era doar o chestiune de abordare, formulă și acțiune la momentul oportun. Scopul fusese stabilit de mult. Este posibil ca țelul lui Dragnea&comp să fie atins anul viitor. Dar, în același timp, s-ar putea să mai avem un sacrificat, chiar pe Liviu Dragnea.