Lege nouă: la pensia anticipată parțială nu se mai pierd mulți bani

0
1169

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii nr.142/2016 privind sistemul unitar de pensii publice. Noul act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare duminică, 17 iulie. Una dintre modificările importante aduse de această lege este că pensia anticipată parțială va fi mai mare decât până acum. Legea schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale şi, din această modificare, rezultă o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată.
”Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 21”, se stipulează în Legea nr.142/2016. Iată acest tabel și cuantumurile respective:

tabel pensii
Legea veche prevedea o penalitate unică, care nu ţinea cont de stagiul suplimentar de cotizare, şi care era mai mare decât valorile actuale, respectiv de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă. Prin urmare, românii care au drept de pensionare anticipată parţială şi recurg la el vor avea o pensie mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul acum. Potrivit legii pensiilor, pot cere pensionarea anticipată parţială cei care mai au cel mult 5 ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare şi care au realizat stagiul complet de cotizare sau l-au depăşit cu cel mult opt ani.