Klaus Iohannis: ”Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție”

0
301

Președintele Klaus Iohannis susține, la această oră, o conferință de presă, a doua întâlnire cu jurnaliștii în decurs de 3 zile. Președintele s-a referit la mai multe subiecte la ordinea zile. Printre acestea, problema alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Președintele a susținut, din nou, necesitatea desfășurării acestui scrutin, atât pentru democrație cât și pentru gestionarea pandemiei și a problemelor socio-economice de anul viitor. Iată o parte din ceea ce a spus Klaus Iohannis.

  • Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, dată care a fost deja stabilită conform legii. Am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor și că acestea se pot amâna.
  • Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică care ne permite un nou legislativ reprezentativ. Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție.
  • Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă și nu mai reprezintă voința românilor. Actuala majoritate PSD-istă a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste, care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. PSD, în ciuda încercărilor dispersate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic.
  • Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, nici în martie, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu legi organice. Ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă foarte grea, să nu avem Parlament funcțional.
  • Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Parlament cu puteri depline.
  • Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania electorală implică o atenție sporită. Au fost stabilite reglementări mai stricte, pentru a limita semnificativ expunerea la riscul contaminării.