luni, mai 27, 2024
AcasăComuna meaHOMOCEAISU Vrancea: două mașini au ars, astăzi, din cauza unor scurtcircuite electrice

ISU Vrancea: două mașini au ars, astăzi, din cauza unor scurtcircuite electrice

Viața a patru persoane a fost astăzi pusă în pericol după ce autoturismele în care se aflau au luat foc în timpul mersului. În jurul orei 10:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au fost alertați de un apel la numărul unic de urgență 112 că un autoturism a luat foc în timpul mersului, pe str. Mare a Unirii din municipiul Focșani. La fața locului s-au deplasat 2 echipaje, cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 autospecială de descarcerare. Din fericire, șoferul a reușit să iasă la timp din autoturism. Pompierii au acționat prompt și au stins incendiul izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric la compartimentul motor. În urma evenimentului au ars elementele combustibile din compartimentul motor și bordul autoturismului.

Două ore mai târziu, un eveniment asemănător s-a produs în satul Lespezi din comuna Homocea. Un autoturism, în care se aflau 3 persoane, a fost cuprins de flăcări după producerea unui scurtcircuit la compartimentul motor. Șoferul, în timp ce se deplasa pe DN 11A, a observat că iese fum de sub capotă. Împreună cu ceilalți 2 pasageri au părăsit imediat autoturismul și au cerut sprijinul pompierilor. La locul indicat s-au deplasat 2 echipaje din cadrul Secției de Pompieri Adjud, cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă. Autoturismul a ars în proporție de 98%.

După cum se poate observa, una din cauzele frecvente a izbucnirii unui incendiu la bordul unei maşini este scurtcircuitul electric care apare, de cele mai multe ori, din cauza improvizaţiilor efectuate la instalaţiile electrice, neizolarea corespunzătoare sau chiar îmbătrânirea reţelei de conductori electrici. O altă cauză a izbucnii unui incendiu poate fi supraîncălzirea prin frecarea la sistemele de frânare (plăcuţe de frână, saboţi, discurile de ambreiaj), dar şi scurgerile de combustibil în urma unui accident rutier sau chiar în urma unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil al autoturismului. În scopul evitării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă cetăţenilor respectarea unor măsuri menite a le proteja viaţa, familia şi bunurile.

Înainte de a pleca cu maşina, verificaţi apariţia unor eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi, dar şi perioada de garanţie a stingătorului din dotarea autoturismului. Nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, mergeţi imediat la un service autorizat. Dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de încins sau vedeţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi eventualele bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. În cazul unui eventual incendiu la un autoturism care are montată o instalaţie GPL, formaţi imediat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, îndepărtaţi curioşii şi personalul neautorizat până la venirea organelor abilitate şi nu încercaţi să stingeţi focul care a cuprins autoturismul.

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor. Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că autoturismul funcționează în condiții de siguranță. (ISU Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu