IMM-urile nu vor plata defalcată a TVA

0

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii a inițiat o petiție prin care solicită autorităților competente să ia măsuri pentru eliminarea obligativității plății defalcate a TVA prin aplicarea măsurii exclusiv în regim voluntar, de contribuabilii care optează pentru această procedură și cu acordarea de facilități fiscale care să compenseze eforturile lor birocratice. Conform reprezentanților CNIPMMR, peste 1.000 de întreprinzători au semnat, deja, această petiție online. Ei consideră că plata defalcată a TVA va avea efecte negative semnificative asupra întreprinderilor:

– costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;

– costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare;

– afectarea cash flow-ul și blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevăzute termene de aprobare și sancțiuni;

– creșterea birocrației;

– efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt: instituirea plății defalcate a TVA în mod voluntar imediat și în mod obligatoriu începând cu 01.01.2018.

„Am demarat o petiție online, care are deja peste 1.000 de semnatari în trei zile, în condițiile în care nu am făcut public până acum acest lucru. Semnarea acestei petiții este o asumare serioasă, care se face în doi pași, respectiv o primă înregistrare, după care primești un mail și trebuie să confirmi, deci cred că întreprinzătorii care au semnat și-au asumat acest lucru, nu este ceva de suprafață. (…) Totodată, am realizat un afiș pe care întreprinzătorii să îl afișeze în loc vizibil în propriile magazine, vitrine, fabrici sau oriunde consideră util, pentru ca și alți antreprenori să vadă acest lucru. Vrem ca mesajul să fie vizibil, asumat, să se vadă faptul că antreprenorii din această țară se supun unei obligativități care poate duce la blocajul economiei în ansamblul său”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
Prin Ordonanța nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să dețină și să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA aferente operațiunilor taxabile. În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agenții economici pot opta pentru aplicarea facultativa a plății defalcate a TVA, aceștia beneficiind de unele facilități. De asemenea, se instituie obligația persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică opțional mecanismul, precum și contravenții și sancțiuni specifice.
Reprezentanții CNIPMMR susțin că România ar fi prima țară din Uniunea European unde s-ar introduce o astfel de obligație. Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR, 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor. La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8—28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice. La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.