Guvernul mai ”îngroapă” 12,2 milioane de lei în stejarii uscați de la Mărășești

0
131

Multe milioane de lei cheltuite (și alocate în continuare) de Consiliul Județean Vrancea și Guvernul României pe proiectul de imagine al lui Marian Oprișan – așa-numitul Parc al Memoriei Naționale RoMândria. Pe o suprafață de 75 de hectare (destul de nisipoasă) din Lunca Siretului, pe raza orașului Mărășești, Oprișan a hotărât să se planteze 335.000 de puieți de stejar, în memoria eroilor români căzuți în primul război mondial. Numai că proiectul s-a dovedit a fi, până acum, un hei-rup de imagine pentru șeful PSD Vrancea. Conform specialiștilor din silvicultură (care nu prea se arată dispuși să spună clar adevărul), terenul respectiv nu este propice speciei de stejar. Plus că operațiunile de plantare a puieților nu au respectat cu strictețe condițiile de specialitate. Astfel că, până acum, puieții s-au prins doar în proporție de circa 4%, mult sub media normală. Lucrările nu s-au finalizat în acest an, așa cum s-a promis, și s-a apelat și la firme private, pe alte multe milioane de lei, din fondurile publice. În aceste condiții și cu o astfel de manieră de lucru, este greu de crezut că vom avea parte, peste câteva zeci de ani, de o pădure de stejari în zona respectivă.

În ton cu ”necesitățile” financiare de sfârșit de an, cabinetul Dăncilă a hotărât, în ultima ședință din 2018, alocarea a încă peste 12,2 milioane de lei pentru plantarea de stejari de la Mărășești. ”Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se alocă fonduri suplimentare pentru continuarea lucrărilor la Parcul Memoriei Naţionale „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria (jud. Vrancea). În august 2017, judeţului Vrancea i-a fost alocată suma de 19,361 milioane de lei pentru organizarea, în perioada 2017 – 2018, a unor manifestări şi investiţii de anvergură, dedicate Centenarului, printre care se regăseşte şi proiectul Parcul Memoriei Naţionale „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria (pentru care a fost alocată, iniţial, suma de 3 milioane de lei).

Din cele 19,361 milioane de lei, în prezent au rămas disponibile 12,228 milioane de lei, care pot fi utilizate pentru finalizarea proiectului Parcul Memoriei Naţionale „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria, în condiţiile în care, pentru acest obiectiv, sunt necesare lucrări silvice, dar şi peisagistice, care necesită resurse financiare considerabile, dar şi lucrări de o mare complexitate şi care se întind pe o durată mai mare de timp (aproximativ 6-7 ani).” – Sursa: Serviciul Comunicare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice