Guvernul face rost de bani pentru majorările salariale: amenzi pentru lipsa trusei medicale

0
103
O adevărată isterie s-a declanșat săptămâna trecută în rândul șoferilor. Polițiștii au început să dea o sumedenie de amenzi șoferilor care nu încălcau regulile de circulație. Altceva îi interesa în mod direct pe polițiști: trusa medicală, extinctorul, vesta reflectorizantă, triunghiurile reflectorizante și așa-numita carte de salvare. Am înțeles că România e printre cele 3 state din Uniunea Europeană unde se dau amenzi pentru lipsa trusei medicale sau a extinctorului din mașină. Dar la noi iei amendă și dacă scrie pe o fașă că a ieșit din termenul de valabilitate. Și uite-așa, în ultimele zile, șoferii vrânceni (nu știm de alții) au parte de coșmarul trusei sau al extinctorului. Chiar dacă au toate obiectele în mașină, neutilizate vreodată, șoferii au avut surpriza neplăcuta de a fi, totuși, amendați. Dacă au trusa medicală, sigur e ceva în neregulă cu ea și pac, amenda. Dacă au extinctorul, sigur a depășit termenul de valabilitate. Dacă e în termen, sigur are o problemă de care habar n-aveau. Unde mai pui că, deși scrie pe obiect că e extinctor pentru mașină, cumpărat dintr-un magazin, s-ar putea să nu aibă o ștampilă RAR. Și-atunci pac, amenda. Câteva sute de lei scoți din buzunar și dacă ai un spray de stingere, cumpărat tot corect, de la magazin, în loc de extinctor. Ce să mai spunem de amenda pentru lipsa așa-zisei cărți de salvare … Nu e obligatorie, e doar o recomandare a ARR, dar unii șoferi au încasat amendă și pentru că nu aveau foaia respectivă cu schema autovehiculului. Iar dacă ai schema și nu ai un abțibild pe care trebuie să-l cumperi de la stațiile Petrom (asta-i altă combinație!), pentru că nu se găsesc nu pentru că n-ai vrut să-l cumperi, atunci deschizi iar larg portofelul. Și tot așa.
Înțelegem că sunt niște reguli care trebuie respectate, dar se putea începe cu avertismente și puncte de penalizare, conform legii, și nu cu amenzi care sunt mult mai costisitoare decât obiectele respective. În mod normal, o trusă medicală ar costa circa 20 de lei iar un extinctor pentru mașină vreo 30 de lei. Însă, din cauza isteriei create în rândul șoferilor, comercianții le-au scumpit de câteva ori în ultima perioadă. Afacere bănoasă neașteptată, niște comisioane, ceva? Și nici așa nu se găsesc, proprietarii de mașini fiind nevoiți să stea cu frica-n sân până se mai ”bagă” obiectele prețioase pe la vreun magazin. N-ar fi vreo surpriză dacă se aude că se fac liste de așteptare, ca la carne, la lapte sau la pașapoarte.
Tot săptămâna trecută am auzit că veniturile bugetare pe luna ianuarie a.c. au fost mai mici cu circa 1 miliard de lei decât în ianuarie 2016. Înseamnă că se caută noi surse de creștere a veniturilor bugetare pentru a compensa scăderea unor taxe concomitent cu majorările de salarii bugetare?