FOTO VIDEO Femeile din Vrancea născute odată cu România Mare. Cum au fost ele sărbătorite

0
168

În contextul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Afacerilor Interne a lansat, la nivel naţional, campania ,,O viaţă cât un centenar’’, menită a-i sărbători pe românii care au împlinit sau urmează să împlinească anul acesta venerabila vârstă de 100 de ani.

Două ”centenare”, de-o vârstă cu România Mare, Catinca CRISTEA, din municipiul Focșani, și Stana CUCUTĂ, din comuna Popești, au fost vizitate de către reprezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne. Cele două doamne au primit din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, o scrisoare de felicitare, însoțită de un tricolor şi de o insignă cu inscripţia „România 100”. De asemenea, reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne din judeţ le-au oferit flori și mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de istorie trăită.

Catinca CRISTEA ne-a arătat fotografii ale dumneaei și ale soțului, Simion CRISTEA. Soldat în armata română, a luptat pe front în cadrul Regimentului 2 Roșiori, a fost rănit pe câmpul de luptă, decorat cu „Serviciul Credincios clasa a III-a“, iar ulterior a fost luat prizonier în luptele din munții Tatra din fosta Cehoslovacie.

Potrivit celor povestite de copiii săi, acesta a revenit acasă de pe front când cei din familie își pierduseră orice speranță că îl vor revedea, iar soții Cristea și-au continuat împreună viața până acum 30 de ani, când veteranul de război a decedat. Rămasă fără soț, doamna Catinca CRISTEA și-a crescut nepoții și strănepoții, una dintre ele fiind alături de stră-străbunică la eveniment.

Astăzi, 26 iunie, Stana CUCUTĂ din comuna Popești, care în luna august va marca împlinirea celor 100 de ani de viață, a fost felicitată de către subprefectul județului, George BAZILESCU, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, colonel Flaviu CHISCOP,  prim-adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, colonel Dorel IORDACHE, comisarul șef de poliție Vasile MARIN – împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea,  precum și de către purtătorii de cuvânt din cadrul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne.

Ne-a întâmpinat veselă, ascunzându-și secolul de viață. Ne-a luat de mână și ne-a arătat grădina pe care o îngrijește, a recitat poezii învățate în clasele primare și ne-a servit cu prăjituri făcute în casă.

Plină de energie, ne-a condus la plecare și ne-a invitat să-i trecem oricând pragul frumoasei gospodării și să-i ascultăm frânturi din frumoasa poveste de viață.

SURSA: IPJ Vrancea