FOTO Un veteran de război, sărbătorit de militarii focșăneni la împlinirea vârstei de 95 de ani

0
52

Militarii Brigăzii 8 LAROM au urat ”La mulți ani” veteranului de război, colonelul (rtrg.) Ion Durnescu. Astăzi, 25 aprilie, militari din cadrul Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza”, conduși de comandantul Garnizoanei Focșani, domnul general de brigadă Ciprian Marin, alături de colegi aparținând Batalionului 469 Logistic ”Putna” al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor”, au ținut să-i ureze bravului veteran de război, colonelul (rtrg) Ion Durnescu, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 95 de ani, un călduros ”La mulți ani!”.
Născut la 25 aprilie 1923, în comuna Scurta din judeţul Bacău, col. (rtrg.) Ion DURNESCU a terminat Liceul Tehnic din Bacău (1939-1940), după care s-a angajat la Fabrica de zahăr din Sascut. Destinul său însă s-a schimbat complet când, din dragoste de ţară şi dintr-o atracţie deosebită pentru instituţia militară, în anul 1943 a ales să urmeze Şcoala de Subofiţeri de Artilerie de la Făgăraş. Prins în vâltoarea evenimentelor din 1944, pe atunci sergentul major Ion DURNESCU a fost înrolat în Regimentul 11 Artilerie din Focşani şi trimis pe front, având funcţia de comandant de secţie tunuri. Pe front a participat cu mult curaj şi vitejie la luptele duse pentru eliberarea Bucureştiului, ca apoi să participe tot în cadrul Regimentului 11 Artilerie, la luptele pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, până la data de 09.05.1945, când Germania a capitulat. În timpul luptelor din Cehoslovacia, în localitatea Nove Mesto nad Vahom, a fost grav rănit şi, la 05 mai 1945, a fost internat într-un spital de campanie dislocat în aceeaşi localitate, unde a stat timp de trei luni. Ulterior, a fost transportat la Bucureşti, unde a mai fost spitalizat pentru încă cinci luni, după care a fost clasat medical cu serviciu auxiliar.
De-a lungul timpului, col. (rtrg.) Ion DURNESCU a primit numeroase distincţii militare şi civile în semn de recunoaştere a meritelor domniei sale în lupta antifascistă. Ca urmare a faptelor sale de vitejie, la data de 08 iunie 2007, preşedintele Slovaciei l-a declarat pe domnul col. (rtrg.) Ion DURNESCU ”Cetăţean de Onoare al oraşului Nove Mesto nad Vahom”. De atunci, în fiecare an, Administraţia Prezidenţială a Slovaciei trimite scrisori de felicitare domnului col. (rtrg.) Ion DURNESCU, cu prilejul diferitelor sărbători. De asemenea, a fost decorat pe front cu ”Virtutea Militară clasa a II-a” şi cu medalia ”Bărbăţie şi credinţă cu spade clasa a II-a”.
Cu prilejul aniversării domniei sale şi a ”Zilei Veteranilor de Război”, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 29 aprilie, personalul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” aduce un pios omagiu veteranului de război col. (rtrg.) Ion DURNESCU şi tuturor veteranilor care au slujit ţara sub drapel. (sursa: Brigada 8 LAROM)

Foto: Gogu Petruț