joi, iulie 18, 2024
AcasăSocietateFOTO Pompier vrâncean recompensat cu Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații...

FOTO Pompier vrâncean recompensat cu Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență

Cu ocazia sărbătorii la 13 septembrie a Zilei Pompierilor din România, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost conferite distincţii onorifice cadrelor militare care s-au remarcat prin obţinerea de performanţe profesionale deosebite şi îndeplinirea unor servicii de excepţie sau acte de eroism.

Printre pompierii care au primit distincții onorifice se află și „Pompierul lunii iulie 2023”, plutonierul adjutant șef Bîndar Lică. Colegul nostru a fost recompensat cu „Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”, care i-a fost înmânată, în cadrul unei ceremonii festive organizată cu acest prilej, de Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și de Secretarul de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Distincţia i-a fost acordată pentru curajul şi devotamentul, solidaritatea şi spiritul civic, de care a dat dovadă în data de 26 iulie 2023, când plutonierul adjutant șef Bîndar Lică a devenit eroul unei familii din Sălaj.

În acea zi, familia respectivă se deplasa cu autoturismul pe DN 2 D, pe raza localității Tulnici. Mașina în care se aflau tatăl, mama și două fetițe s-a izbit frontal de o autoutilitară. Accidentul s-a produs foarte aproape de casa unde se afla colegul nostru, care la acel moment era împreuna cu familia. Zgomotul extrem de puternic din urma impactului dintre cele două autovehicule, i-a făcut să-și dea seama că a avut loc un accident grav. Au ieșit cu toții din casă și s-au îndreptat spre locul cu pricina. Singurul care știa ce să facă în astfel de situații era plutonierul adjutant șef Bîndar Lică.

La fața locului, în autoturism, toți membrii familiei erau răniți, la fel și șoferul autoutilitarei. A evaluat imediat situația și trecut la acțiune. În timp ce intervenea a anunțat evenimentul și a furnizat informații colegilor din dispecerat.  Pe bancheta din spate a autoturismului se aflau două fete, una de 12 ani și alta de 15 ani. Fata cea mică era rănită grav fiind în stare de inconștiență, prezentând o plagă deschisă la cap de aproximativ 20 cm și otoragie (scurgeri de sânge prin ureche). Trebuia acționat rapid, fiindcă din cauza hemoragiei puternice aceasta putea intra în orice moment în stop cardio-respirator. A hotărât să spargă luneta din spate a autoturismului și să extragă fetițele din interior. La scurt timp au ajuns echipajele de intervenție, respectiv colegii de la Punctul de Lucru Tulnici, pe care îi cunoștea destul de bine. Având la îndemână trusa de prim ajutor a trecut la realizarea hemostazei și a bandajat rana fetiței de 12 ani, iar cu aparatul de respirat i-a acordat oxigen. Copila a început să miște dar rănile severe pe care le suferise îi puneau în continuare viața în primejdie, iar șansele de supraviețuire scădeau progresiv cu fiecare minut ce trecea. Dat fiind că subofițerul cunoaște foarte bine zona Tulnici, a calculat în minte timpii de intervenție și a hotărât că cel mai bine este să solicite la fața locului elicopterul SMURD. Această decizie a salvat viața fetiței. În 20 de minute elicopterul a preluat pacienta și a transportat-o la spital. Echipajul medical de pe elicopter l-a felicita pentru modul în care a stabilizat fetița. 

Ulterior, fetița a fost operată cu succes. Colegul nostru a ținut permanent legătura cu familia, și chiar i-a făcut o vizită la spital fetei,  reușind să-i aducă din nou zâmbetul pe față, ducându-i în dar niște ursuleți. 

Plutonierul adjutant șef Bîndar Lică este pompier militar din anul 2006, când a promovat examenul de încadrare directă ca subofițer la Inspectoratul pentru Situații de urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea. Întreaga activitate și-a desfășurat-o numai în cadrul Secției de Pompieri Vidra, unde în prezent ocupă funcția de comandant de echipaj. De la începutul carierei militare în domeniul situaţiilor de urgenţă, acesta a reuşit să ducă la bun sfârşit sute de intervenţii, fiind unul din cei mai apreciați pompieri vrânceni.

Suntem onorați de rezultatele obţinute de colegul nostru, distincția primită de acesta reprezentând o încununare a profesionalismului și a bunei pregătiri a salvatorilor vrânceni care, sunt permanent la datorie pentru asigurarea unui climat de siguranţă în cadrul comunităţii.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea asigură cetăţenii că, şi pe viitor, obiectivul va rămâne acelaşi: cât mai multe misiuni îndeplinite cu succes! (Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea)

 


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu