FOTO O tânără din Vrancea a fost aleasă consilier local în Marea Britanie

0

Valerica Artene (44 de ani) este din Mărăşeşti, judeţul Vrancea și trăieşte de 17 ani în Marea Britanie, într-o localitate aflată la 18 kilometri distanţă de Oxford. Românca va depune zilele viitoare jurământul de consilier local în localitatea Cholsey, o comunitate cu aproape 4.000 de oameni din judeţul Oxfordshire.

Valerica, singura româncă din regiune cu cetăţenie britanică, deţine în sat o mică afacere, o frizerie unde lucrează cot la cot cu ceilalţi trei angajaţi ai ei, toţi români. Prin urmare, cei mai mulţi oameni din sat îi trec pragul frizeriei cel puţin o dată pe lună, unii chiar şi la două săptămâni, cunoscută fiind preocuparea britanicilor pentru aspectul lor îngrijit.

Aşa au reuşit să o cunoască foarte bine pe românca noastră şi în urma unei şedinţe la care a fost invitată să participe oamenii au considerat că Valerica este persoana potrivită să le reprezinte interesele.

„Mi-au spus că au nevoie de un om tânăr, întreprinzător şi că s-au gândit la mine. Efectiv m-au pus în faţa faptului împlinit, dar m-am simţit deosebit de onorată şi am acceptat. Vreau să mă implic şi altfel în viaţa comunităţii de aici”, ne-a declarat încă stăpânită de emoţii Valerica Artene.

Spune că sistemul electoral din Anglia este diferit de cel din România. Doar primarul este reprezentantul unui partid politic, în timp ce consilierii locali sunt aleşi de către comunitate. Doar în oraşele mari consilierii sunt aleşi prin vot direct, pe listele unor partide.

“Este o activitate voluntară pe care o voi face cu mare plăcere. Am un mandat de patru ani şi sunt singura persoană de altă naţionalitate din consiliul local, care are nouă membri. Regula este că primarul ne trimite din timp, pe mail, proiectele care vor fi discutate şi noi în timpul acesta ne pregătim foarte bine în legătură cu ele. Aici nu vezi ca în România oameni care dorm în şedinţe sau se scarpină în ureche. Toţi sunt aplecaţi asupra problemelor de rezolvat”, ne spune Valerica.

Proiectele româncei

Cu colegii ei din miniparlamentul local a discutat şi câteva dintre priorităţile pe care le va avea în vedere în perioada următoare. „Îmi propun să păstrăm atât satul Cholsey tradiţional, dar să dezvoltăm şi partea nouă a localităţii. În momentul de faţă toată lumea este de acord că este nevoie de o şcoală nouă, dar şi de crearea de locuri de parcare, pentru că este foarte mult trafic.

Acestea sunt proiectele pentru care vreau să mă lupt la început”, ne spune Valerica Artene. Vrânceanca ne-a mai mărturisit că familie ei foarte mândră de ea. Soţul, Dan, lucrează în domeniul IT iar fiica lor, Georgiana, este studentă. Localitatea Cholsey este recunoscută pe plan mondial prin faptul că în cimitirul din sat îşi doarme somnul de veci renumita scriitoare Agatha Christie, lucru important pentru turismul local, dar şi pentru afacerea româncei, care nu duce lipsă de clientelă.