FOTO Adăpostul de noapte pentru oamenii străzii din Focșani, închis de Primărie

0
1506

Oamenii străzii de la Adăpostul de noapte “Sf. Nicolae cel Nou” au rămas pe drumuri, după ce Primăria Focșani a reziliat contractul cu Societatea de Crucea Roșie-Filiala Vrancea. Pe lângă beneficiarii serviciilor, alți șapte angajați ai adăpostului au rămas fără loc de muncă și au intrat în șomaj de la 1 august. Edilii susțin că nu mai au bani pentru activitatea adăpostului care funcționează de 12 ani și pentru care ar plăti anual aproximativ 700.000 de lei, adică 3.000 de lei/lună de beneficiar. Reprezentanții Crucii Roșii Vrancea spun însă că bugetul pentru adăpostul închis de primărie a fost, pentru anul acesta, de doar 203.695 de lei. “Contractul de cofinanțare s-a încheiat la 31 iulie, situație care a determinat încheierea contractelor de muncă ale angajaților, sistarea furnizării utilităților și orientarea beneficiarilor către adăpostul din Bahne, în limita locurilor disponibile. Din baza de date a Crucii Roșii Vrancea, reiese că 20 de beneficiari rămân fără adăpost. Țin să menționez că toți aceștia au domiciliul în Focșani”, ne spune Rodica Davidean, directorul Crucii Roșii Vrancea.

Adăpostul de noapte din Bahne are 18 locuri și duminică seară au stat în el 21 de persoane, în condițiile în care alți câțiva beneficiari sunt internați în spital.

“La capătul acestui demers al primăriei sunt oamenii străzii care au rămas pe drumuri, fără niciun sprijin. Este o palmă dată umanității. Dacă noi mai avem rude, mai avem prieteni, acești oameni nu au niciun fel de sprijin. Nu ai cum să îi ignori. Trebuie să trăiască, să aibă asigurate măcar nevoile primare”, susține Laura Breană, președintele onorific al Crucii Roșii Vrancea.

La rândul lor, cei rămași pe drumuri spun că va fi greu și amar de ei la iarnă. ”Stau aici de 10 ani, am crescut în casa de copii, nu îmi cunosc părinții. Nu știu cum ne vom bate pe cele șase locuri din Bahne, care nu apucăm vom lua calea străzii. Deja nu mai avem apă, mergem afară să ne facem necesitățile. Vara mai este cum este, dar la iarnă murim”, spune Vasile Davidoiu, de 54 de ani. Unul dintre beneficiarii vechi ai adăpostului a intrat în greva foamei, în semn de protest față de închiderea centrului. El protestează în fața Primăriei Focșani.