AcasăActualitateEvenimentele de astăzi, din Focșani, dedicate Unirii Principatelor Române

Evenimentele de astăzi, din Focșani, dedicate Unirii Principatelor Române

Autoritățile locale și județene au pregătit, pentru astăzi, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. La ora 8:30, la Catedrala Ortodoxă din Focșani va fi oficiat un Te Deum, sub coordonarea arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian. La ora 9:30, la Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, va începe seminarul internațional ”Uniți prin istorie. Spațiul românesc la 164 ani de la Unirea Principatelor. Unitate, diversitate, memorie”, la care vor fi prezenți invitați din Republica Moldova, de la Chișinău, Tiraspol, Bender, dar și reprezentanții comunității românești din Ucraina, de la Cernăuți. Cu această ocazie, conferențiar doctor Octavian Țîcu, din Republica Moldova, își va lansa două volume: ”O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut (1792-prezent)”, Editura Litera, Chișinău, 2020, și ”Rusia și separatismul transnistrean în Republica Moldova: Implicări geopolitice, militare și energetice”, Editura Litera, Chișinău, 2022. Tot de la ora 9:30, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani va organiza un Tur Ghidat.
De la ora 10:30, la Muzeul Unirii de pe strada Republicii nr. 30 din Focșani, va avea loc simpozionul ”Contribuția Franței la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859”. Manifestarea o va avea ca invitată pe Excelența Sa Doamna Laurence Auer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România. În cadrul evenimentului se va evidenția sprijinul acordat românilor de către Napoleon al III-lea și de contele Walewski (ministrul de externe al Franței de la acea vreme) pentru realizarea Unirii de la 24 Ianuarie 1859.
Manifestările din Piața Unirii din Focșani vor începe la ora 16:00. Vor participa autoritățile naționale și locale, militari, oameni de cultură, artiști etc. Sunt așteptați la Focșani premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, membri ai Guvernului, consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu și alți invitați. Evenimentul din Piața Unirii va cuprinde alocuțiuni, un moment istoric evocator, retragerea cu torțe, parada militară și tradiționala horă a unirii. De menționat că bulevardul Unirii va fi închis circulației rutiere între orele 14:00 – 20:00, pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu străzile Unirea Principatelor și Maior Gh. Pastia, respectiv cu strada Ștefan cel Mare.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu