Eliberarea lui Oprișan din funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare

0

Privită cu neîncredere sau suspiciune, inițiativa consilierilor județeni PNL privind solicitarea de revocare din funcție a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, ajunge pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJV din această lună. Conform ordinii de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea din data de 7 martie, inițiativa consilierilor din opoziție se va găsi pe primul loc.

”ORDINEA DE ZI
a ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea, din data de 7 martie 2018, ora 16.00
I. PROIECTE DE HOTĂRÂRE
1. „Eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan
Inițiator: grupul consilierilor PNL”, se menționează în comunicarea oficială privind ședința CJV.

Pentru a fi adoptat, proiectul privind eliberarea din funcție a președintelui de consiliu județean are nevoie de două treimi din voturi, conform legii. Structura politică a Consiliului Județean Vrancea este următoarea: PSD-18, ALDE-2, PNL-13. Astfel, opoziția ar mai trebui să adune 9 voturi din rândul consilierilor puterii – în total 22 (13 de la PNL iar restul de la coaliția PSD-ALDE) – pentru ca proiectul să fie adoptat. Ținând cont de situația din Vrancea, este aproape imposibil ca acest lucru să se întâmple.

Se știe faptul că de mai bine de un an relațiile dintre Liviu Dragnea și Marian Oprișan sunt foarte reci, chiar tensionate pe alocuri. PSD Vrancea nu a primit niciun post guvernamental/ executiv important și niciun avantaj de la câștigarea alegerilor parlamentare de către PSD, în decembrie 2016. Din cauza disputelor personale Dragnea-Oprișan, nici măcar prefectul județului Vrancea nu a fost înlocuit, acesta (n.n. – Sorin Hornea) fiind în funcție de pe vremea cabinetului Cioloș, din martie 2016. În plus, Oprișan i s-a opus pe față lui Liviu Dragnea în ”jocul” cu fostul premier Mihai Tudose. Pe de altă parte, consilierii județeni ai puterii sunt legați ombilical de Marian Oprișan. Niciunul nu sare din schemă și nu ”fluieră” în biserică. Prin urmare, este greu de crezut că vreun consilier județean PSD-ALDE va ridica mâna împotriva lui Oprișan. Pur teoretic, s-ar putea întâmpla acest lucru doar în cazul excepțional în care li s-ar transmite, clar, cu interese și avantaje, că așa ar fi ”bine”. Va avea vreunul ”sânge” în instalații?

Ședința Consiliului Județean Vrancea va avea loc cu 3 zile înainte de Congresul Național Extraordinar al PSD. Marian Oprișan și-a anunțat, deja, intenția de a candida pentru un post de conducere – președinte executiv sau vicepreședinte – în ciuda relației tensionate cu șeful de partid.