Echipa de fotbal, un eșec al administrației Misăilă, pe mulți bani publici

0
1187

La fotbal se pricepe tot românul, se spune în popor. Și așa au crezut și primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, și cei pe care i-a adunat în jurul lui. Primarul a format un grup de ”profesioniști” care să se ocupe de echipa de fotbal a clubului administrației focșănene și a anunțat obiectivul major: promovarea în Liga 2. Unde mai pui că fotbalul, sportul cel mai popular, poate fi și o sursă electorală apreciabilă la momentul oportun. Și, pentru îndeplinirea obiectivului, de la bugetul local s-au pompat bani mulți, circa un milion de euro în două sezoane. CSM Focșani 2007 a avut, practic, un buget comparabil cu al unei echipe de fotbal de Liga 2 decât cu al unei echipe de Liga 3.

Iar ”profesioniștii” girați de primarul Misăilă au pornit la treabă. Au adus antrenor din țară, recomandat de … cineva, nu de cine știe ce performanțe. Apoi au adus jucători din București și din alte județe, plătiți cu salarii peste media Ligii 3 și cu mult peste salariile pe care le plăteau fotbaliștilor din Focșani/ Vrancea. Încet dar sigur, jucătorii autohtoni au fost îndepărtați de la echipă, pe motiv de profesionalism, desigur, nu credem că din alte interese. Echipa formată de Vasile Burgă și Adrian Toma în urmă cu circa 3 ani a ”dispărut” aproape în întregime. Echipa Focșaniului a rămas doar cu numele (și cu banii noștri, bineînțeles). Acum, după a doua ratare a obiectivului de promovare în Liga 2, microbiștii și bugetul municipiului Focșani rămân și … nepromovați și cu banii luați.

Mulți din cei care se mai pricep la fotbal din Focșani/ Vrancea au fost îndepărtați de lângă echipa municipalității și nu s-a ținut cont de părerile lor. Plus că li s-a refuzat eventualul ajutor pe care l-ar fi putut oferi, fără condiționări materiale. ”Profesioniștii” primarului Misăilă n-au avut nevoie de nimeni, doar de ”mercenari”, așa cum i-au denumit microbiștii. Pe bani publici mulți, că, se știe, mercenarii din orice domeniu cer mulți bani. Dacă era o echipă privată, nu ar fi interesat pe nimeni cum se risipesc banii, dar fiind o echipă ale cărei cheltuieli sunt asigurate din bugetul Focșaniului, este normal să ne intereseze pe fiecare dintre noi. În ciuda semnalelor trase de cei care se mai pricep, în ciuda eșecurilor, ”profesioniștii” primarului nu s-au clintit. Ba chiar s-au comportat sfidător, potrivit celor care mai încercau să spună câte ceva. După dictonul că știm noi cel mai bine ce trebuie făcut, echipa de fotbal a ratat promovarea în liga secundă două sezoane la rând.

Ce rămâne după această nouă ratare a promovării? De la ce bază se pornește în următorul sezon? Cu ce jucători/ antrenori? Cu ce obiectiv? Au creat ”profesioniștii” vreo pepinieră de tineri jucători în jurul echipei de seniori? Dacă actualii jucători pleacă la ”casele” lor, ce mai rămâne la CSM Focșani 2007? Cu ce lot/ antrenori abordează sezonul următor echipa de fotbal? Și, în concluzie, își asumă cineva responsabilitatea eșecului repetat?