Dragnea s-a speriat de proteste. Se reia operațiunea ”lovele”

0
212
Răsturnare de situație în negocierile pentru votarea moțiunii de cenzură. Dacă ieri se părea că negocierile dintre PSD-ALDE, pe de o parte, și UDMR, de cealaltă parte, vor duce la rezultatul dorit de Dragnea&Tăriceanu, iată că astăzi lucrurile s-au schimbat. Dragnea a dat dispoziție să nu se mai voteze, deocamdată, în Parlament, solicitările legislative ale UDMR, așa cu se convenise ieri. Reacțiile din afara PSD-ALDE precum și din societatea civilă au fost puternic negative și se vorbea, deja, de noi proteste de stradă. De asemenea, decizia de cedare în fața cererilor UDMR a stârnit nemulțumiri și în rândul parlamentarilor și organizațiilor PSD din Transilvania (în primul rând). Protestele în stradă dar și în incinta Parlamentului, preconizate pentru astăzi și mâine, în ziua votului asupra moțiunii, i-au schimbat, pe moment, hotărârile lui Liviu Dragnea.
Prin urmare, Dragnea&Tăriceanu se văd nevoiți să reia operațiunea de racolare și de convingere a parlamentarilor de la alte formațiuni dar și din propriile partide. Această operațiune este costisitoare dar necesară, în contextul actual. Costurile acestei acțiuni de convingere a parlamentarilor nu reprezintă o problemă pentru coaliția de guvernare. Costurile nu se acoperă din resurse proprii ci din resurse publice, guvernamentale, adică de la noi toți. Transhumanța și convingerea senatorilor și deputaților sunt operațiuni clasice în legislativul românesc iar cheltuielile nu au contat vreodată. Are balta (=bugetul public) pește. Nu trebuie uitați cei 17 deputați ai celorlalte minorități naționale, tradițional afiliați la FSN/FDSN/PDSR/PSD, cu mici excepții, din când în când.
Până la votul asupra moțiunii de cenzură mai sunt mai puțin de 24 de ore. Mai sunt posibile schimbări de situație, surprize și chiar decizii neașteptate. Una dintre acestea ar fi amânarea votului asupra moțiunii de cenzură, adică se dezbate mâine în Parlament dar se votează peste câteva zile. Trocul cu UDMR se poate relua, racolările nu se opresc, convingerea eventualilor rebeli e în desfășurare, așa că dorința lui Dragnea de a-l trimite acasă pe Grindeanu se poate înfăptui destul de ușor. Totul pentru beția puterii și scăparea de pușcărie.