Cum s-au descurcat candidații din Vrancea la prima probă a Bacalaureatului

0

Așa cum se știe, examenul maturității a început, în premieră, în luna februarie. Luni, 12 februarie, a avut loc proba de competențe lingvistice – comunicare în limba română (oral), fără note, dar care este evaluată pe nivele de competențe, respectiv experimentat, avansat și mediu. Astfel, din cei 2.109 candidați prezenți la prima probă, 1.373 au fost declarați experimentați, 429 avansați și 307 au primit calificativul mediu. Niciun candidat nu a fost respins, dar 33 nu s-au prezentat la probă.

În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 21 şi 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Urmează ca elevii claselor a XII-a și a XIII-a să-și continue, apoi, cursurile, în mod normal. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea) – a acestei sesiuni va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura vineri, 28 iunie. 

Afişarea primelor rezultate se va face pe data de 4 iulie (până la ora 12.00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.