Cu un singur tur, PSD ia grosul primăriilor din județ

0
154
După ce ne-a lămurit și Curtea Constituțională că nu poate interveni în procesul legislativ și că nu e nicio problemă cu alegerea primarilor într-un singur tur, să vedem cum se prezintă ostilitățile politice locale, la începutul campaniei electorale. Așa cum știe toată lumea, alegerea într-un singur tur avantajează în mod clar primarii în funcție și partidele mari. Administrația locală din Vrancea este condusă de 26 de ani de PSD (și formele sale FSN/FDSN/PDSR), prin urmare și rezultatele alegerilor locale din 5 iunie îi vor fi favorabile într-un procent foarte mare. Situația politică actuală, listele de candidați, controlul asupra instituțiilor statului, mijloacele infinite avute la dispoziție, sistemul manipulărilor electorale, slăbiciunile contracandidaților (în speciale ale PNL) vor conduce, cel mai probabil, la un scor pozitiv important pentru PSD. La început de campanie electorală, putem face un pronostic foarte aproape de realitatea politică prezentă și post-scrutin.
Astfel, previziunile noastre dau ca sigur succesul electoral pe 5 iunie pentru candidații PSD (primari în funcție) în următoarele localități: Cîrligele, Gugești, Poiana Cristei, Vintileasca, Dumitrești, Măicănești, Golești, Cotești, Suraia, Vîrteșcoiu, Bălești, Mera, Reghiu, Fitionești, Străoane, Cîmpuri, Ploscuțeni, Boghești, Corbița, Nistorești, Paltin, Spulber, Păulești, Slobozia Ciorăși, Gologanu, Vrîncioaia, Pufești, Panciu, Odobești, Adjud.
Cât privește PNL, localitățile prognozate ca sigure sunt mult mai puține: Jariștea, Țifești, Urechești, Ciorăști, Milcovul, Movilița, Păunești, Răstoaca, Slobozia Bradului.
Și în cazul localităților unde previzionăm lupte strânse, balanța prezintă anumite înclinații. Astfel, se vor da bătălii electorale destul de strânse, dar cu avantaj pentru candidații PSD, în localitățile: Obrejița, Jitia, Dumbrăveni, Nănești, Vulturu, Gura Caliței, Broșteni, Soveja, Răcoasa, Vînători, Valea Sării, Negrilești, Bîrsești, Bordești și Tănăsoaia. Lupte strânse, dar cu un ușor avantaj pentru candidații PNL, întâlnim în Cîmpineanca, Sihlea, Tîmboești, Biliești, Tulnici, Chiojdeni, Bolotești, Năruja, Nereju, Andreiașu de Jos. Sunt și câteva comune unde lupta este la baionetă, cu 2 sau chiar 3 candidați puternici: Ruginești, Homocea, Garoafa, Vizantea Livezi, Vidra, Popești, Tătăranu.
Rămân municipiul Focșani și orașul Mărășești. La Focșani, tendința votului pare a fi direcționată spre candidatul PNL, Ion Ștefan. Dar nu trebuie omisă capacitatea de mobilizare, sub toate formele, a mașinăriei PSD. Totodată, candidatul UNPR, Marius Iorga, se bucură de o imagine bună și ar putea emite pretenții la un scor mare. Mai pot încurca anumite calcule politice și candidații PMP, Mirela Bîznă, și ALDE, Lucian Vulpe. Și la Mărășești se anunță o luptă interesantă, cu posibile răsturnări de situație în privința calculelor electorale actuale, cu Valerică Chitic (PSD), Daniel Drăgan (PNL), Ioan Ostafi (UNPR), Gheorghe Rusu (ALDE) și chiar Virginia Costea (PMP).
În condițiile actuale, PNL ar putea câștiga circa o treime dintre primăriile vrâncene, adică în jur de 25 de posturi de primari. Restul, majoritatea covârșitoare, circa două treimi vom contabiliza în dreptul PSD. Pentru a mai schimba câte ceva cu adevărat în politică mioritică, ar fi nevoie de o prezență masivă la vot la alegerile locale din 5 iunie. Dacă vor veni mulți vrânceni la vot, atunci se va diminua diferența mare de scor electoral și de rezultate putere-opoziție obținute la scrutinul de peste o lună și se va mai echilibra scena politică județeană.