Concursurile pentru ocuparea posturilor de funcţionari publici vor fi deschise, pe competențe și nu memorare, după sistem european

0
395
Una din reformele importante din PNRR va fi profesionalizarea administrației publice. În acest sens, Liviu Mălureanu, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a propus ca toate concursurile de funcționari publici să se desfășoare după modelul EPSO. Nu se va mai testa capacitatea candidaților de memorare și reproducere a zeci de acte normative, ci se vor testa abilitățile generale (raționament, limbi străine, IT) și se va realiza evaluarea competențelor specifice pentru fiecare post.
Prin metoda EPSO, testele vor fi generate în mod aleatoriu, de o aplicație informatică. Astfel, vor înceta practicile prin care unii candidați aflau subiectele înainte de concurs. Vrem să ne asigurăm că doar cei mai buni candidați vor lucra în instituții publice, iar procesul de recrutare este unul transparent. Alte detalii despre investițiile planificate de ANFP spre a fi realizate cu banii europeni: https://bit.ly/2Sb0QPt. (sursa: USR-PLUS)