joi, mai 16, 2024
spot_img
AcasăSocietateCampanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive ”O singură dată poate...

Campanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive ”O singură dată poate deveni mereu!”

Ediția a II-a a campaniei ”O singură dată poate deveni mereu!”, care își propune să vină în întâmpinarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților, privind problematica reprezentată de consecințele consumului de  droguri, a fost lansată ieri, 20 octombrie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.

Prima ediţie a campaniei a fost inițiată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea prin Biroul Siguranţa Şcolară şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea și Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea și s-a desfășurat în perioada octombrie-iunie din anul şcolar 2022-2023. În cadrul primei ediţii, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea – Biroul Siguranţa Şcolară şi de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au realizat 264  activități (207 în mediul urban şi 57 în mediul rural), având aproximativ 14000  beneficiari (12231 elevi, 684 cadre didactice și 932 părinți). Prin intermediul unei aplicații, părinţii au primit cinci seturi de mesaje preventive în sistem online.

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Biroul Siguranța Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea, vor realiza activităţi în cadrul campaniei care are scopul de informare şi educare a elevilor de gimnaziu şi liceu asupra riscurilor şi consecinţelor consumului de droguri dar şi cel de creştere a nivelului  de cunoaștere  în rândul cadrelor didactice și a părinților asupra simptomelor asociate consumului de droguri. Activitățile vor fi desfășurate în unitățile de învățământ de tip liceal/ gimnazial, clasele V – XII, din mediul urban și rural, din județul  Vrancea, în perioada  octombrie 2023 – iunie 2024 .

În cadrul campaniei, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea (Biroul Siguranța Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității) se vor afla Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galaţi, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea, Penitenciarul Focșani, Direcția de Sport Vrancea precum și Asociația de Luptă Antidrog ”A.M.A.”.

Echipa interinstituțională a campaniei va realiza activităţi de prevenire a consumului de substanțe psihoactive prin informarea cu privire la efectele negative ale drogurilor. Campania va conţine sesiuni de informare a adolescenţilor cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, informarea părinților/aparținătorilor asupra riscurilor şi pregătirea personalului specializat cu privire la semnele, simptomele și consecințele consumului de droguri. De asemenea, va fi creat un ,,Club de weekend’’ unde vor fi organizate activităţi non-formale, prin formarea unor voluntari care provin din rândul elevilor şi cadrelor didactice, care vor disemina recomandările preventive în mediul şcolar.

Sesiunile de informare vor fi susţinute de personalul din cadrul Biroului Siguranța Școlară și al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea și de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea, cu implicarea Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea. Sesiunile de formare vor cuprinde prezentări, discuţii interactive, expunere de filme şi materiale cu tematică, informări prin pliante/afişe, eseuri, expoziţie de pictură/fotografie. Activitățile preventiv – informative vin în susținerea unui deziderat comun al familiei, școlii și instituțiilor implicate în asigurarea unui climat de siguranță pentru tineri, având statutul de elev, fiu/fiică, nepot/nepoată sau persoană dragă, pe care o dorim în siguranță și îi vrem binele.

HAIDEȚI SĂ FACEM FRONT COMUN! Un om prevenit este un om SALVAT!

Ce trebuie să știi: 

Drogurile nu-ți rezolvă problemele!

Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung!

Combinația droguri – alcool sau alte substanțe reprezintă un pericol imediat pentru viața ta. Hidratează-te!

Înainte de a încerca, informează-te!

Nu intra în panică dacă ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor! Viața ta ori a prietenilor tăi este cea mai importantă! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu