Calendarul înscrierilor în învățământul dual

0
218
Ministerul Educației Naționale încearcă să atragă adolescenți spre învățământul dual, dar și spre cel profesional. Deși mai este destul de mult până atunci, reprezentanții MEN amintesc faptul că înscrierea în învățământul dual începe în data de 24 iunie, iar copiii au la dispoziție doar 2 zile pentru a-și exprima opțiunile și apoi pentru a depune fișa de înscriere la liceele care au clase duale. Absolvenții de clasa a VIII-a trebuie să completeze fișa la secretariatul școlii pe care au urmat-o. În cazul în care școala a stabilit să organizeze probă de admitere, aceasta se derulează în zilele de 27-28 iunie 2019. Elevii află rezultatele tot în aceste două zile, iar cei care pică examenul pot să se înscrie imediat la o altă școală profesională. Etapa a II-a de admitere în școlile duale începe în data de 22 iulie 2019, cu înscrierea elevilor la clasele duale la care au rămas locuri libere.
Elevii din învățământul profesional dual primesc o bursă lunară de 400 lei. În cadrul învățământului profesional dual, elevii fac 3 ani pregătire teoretică la școală și pregătire practică în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare. Cine se poate înscrie în învățământul profesional dual:
  • elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent;
  • absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs;
  • elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior.

În Vrancea se organizează o singură clasă de învățământ dual: confecționer produse textile, 20 de locuri, la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Focșani. În alte licee se organizează învățământ profesional, pentru specializările tinichigiu auto, mecanic auto, electromecanică, turism, alimentație, fabricarea produselor din lemn ș.a. Lista unităților de învățământ care vor avea astfel de clase, precum și a agenților economici din județ, implicați în acest sistem, o puteți studia AICI.