”Bugetul participativ” propus de USR nu are ecou la nivelul administrației Focșaniului

0

Uniunea Salvați România filiala Vrancea a lansat săptămâna trecută, în premieră pentru județul nostru, propunerea de ”buget participativ” la nivelul municipiului Focșani. Bugetul participativ înseamnă implicarea directă a cetățenilor în modalitatea de cheltuire a banilor publici, prin alocarea a 5% din bugetul local către proiectele stabilite de cetățeni. ”Noi am lucrat la acest proiect gândindu-ne la implicarea oamenilor și la transparentizarea cheltuirii banilor publici. Fiecare cetățean, fiecare organizație, fiecare asociație trebuie să aibă posibilitatea să se exprime, să propună, să utilizeze o parte din bugetul administrației locale. Este nevoie de acțiune cetățenească iar bugetul participativ este un concept modern, prin care oamenii să fie aduși mai aproape de actul administrativ”, a declarat președintele USR Vrancea, Cosmin Timofte, într-o conferință de presă.

Propunerea USR nu a primit răspuns decât din partea consilierilor PNL. Aceștia au promis că vor include propunerea ”bugetului participativ” în amendamentele pe care le vor face la prima ședință a CL Focșani. În schimb, primarul Cristi Misăilă și majoritatea PSD din Consiliul Local nu au dat niciun răspuns. ”Suntem îngrijorați de modul în care primarul propune bugetul pe anul 2018, fără măcar a organiza un simulacru de dezbatere publică. Ne întoarcem în timp, în loc să implicăm oamenii în modalitatea de cheltuire a banilor publici, îi îndepărtăm. Observăm că administrația publică a municipiului Focșani nu are nimic de-a face cu modernismul, în ciuda vârstei primarului. Proiectul nostru este o chestiune pe termen lung și noi vom reveni cu el până vom obține un răspuns concret”, a mai precizat președintele USR Vrancea.

Conform liderilor USR Vrancea, cei 4 pași principali prin care o inițiativă cetățenească poate deveni un proiect aprobat de Consiliul Local și finanțat de Primărie sunt:

1. Adunarea ideilor cetățenilor. 
2. Transformarea acestora în proiecte, depunerea și evaluarea eligibilității acestora din punct de vedere tehnic și economic.
3. Votarea proiectele de către locuitorii oraşului.
4. Finanțarea și implementarea acestora de către autoritățile publice.