duminică, iunie 23, 2024
AcasăStiri InterneBilanțul provizoriu al operațiunilor de combatere a criminalității economico-financiare, derulate astăzi: 91...

Bilanțul provizoriu al operațiunilor de combatere a criminalității economico-financiare, derulate astăzi: 91 mandate de percheziție, 25 mandate de aducere

În cursul zilei de astăzi, 27 mai 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a coordonat o amplă operațiune desfășurată la nivel național, în colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane și Direcția Generală Anticorupție, fiind efectuate 17 acțiuni operative ce au inclus punerea în executare a 91 de mandate de percheziție și 25 de mandate de aducere. Operațiunile desfășurate au vizat în special domeniile prioritare ale Ministerului Public: evaziunea fiscală, contrabanda, înșelăciunile și infracțiunile de mediu.

Acțiunile întreprinse împotriva evaziunii fiscale s-au desfășurat concomitent în București, Dolj și Constanța, fiind derulate 43 de percheziții. În aceste cauze s-au emis 10 mandate de aducere pentru persoane implicate în activități de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat este de peste 5.600.000 de lei.

În ceea ce privește contrabanda, acțiunile au avut loc simultan în diverse județe, respectiv Suceava, Satu-Mare și Cluj, totalizând 31 percheziții și 11 mandate de aducere a unor persoane suspectate de activități ilegale de depozitare, transport și vânzare a unor cantități semnificative de țigări și alcool de proveniență extracomunitară.

Pe lângă activitățile ilicite care au adus prejudicii semnificative bugetului de stat prin evaziune fiscală și spălarea banilor, operațiunile au vizat și infracțiunile de înșelăciune, cu acțiuni desfășurate în Gorj, Botoșani și Miercurea Ciuc. Astfel, în Gorj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu și SICE Gorj au efectuat 9 percheziții și au emis 3 mandate de aducere într-un caz de înșelăciune, fals informatic și fals în înscrisuri oficiale, unde o angajată a unei asociații a întocmit în fals contracte de împrumut, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 860.000 de lei. În Botoșani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani și SICE Botoșani au desfășurat 5 percheziții și au emis 2 mandate de aducere într-un caz de obținere ilegală de fonduri, unde un suspect a falsificat documente pentru a obține subvenții ilegale, prejudiciind bugetul de stat. În Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc și SICE Harghita au efectuat 3 percheziții, fiind emis un mandat de aducere într-un caz de delapidare, în care un funcționar a încheiat contracte de împrumut fără consimțământul beneficiarilor, generând un prejudiciu de 330.000 de lei.

Acțiunile s-au derulat printr-o coordonare eficientă a PÎCCJ, IGPR și a efectivelor de la jandarmi implicate, având ca scop combaterea criminalității în diversele sale manifestări, recuperarea efectivă a prejudiciilor provocate, respectiv asigurarea protecției cetățenilor de către un sistemului judiciar integru. Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie. (sursa: Ministerul Public)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu