AcasăActualitateAxa DN 2D, periculoasă electoral pentru PSD

Axa DN 2D, periculoasă electoral pentru PSD

Localitățile situate de-a lungul drumului național 2D, cu care se laudă aiurea Marian Oprișan, că l-ar fi făcut el cu Mitrea (cele mai importante fonduri pentru această investiție s-au alocat în guvernările Tăriceanu și Boc, nu în cele PSD), îi dau mari bătăi de cap în această perioadă. Cu mai puțin de 3 săptămâni până la termenul limită de depunere a candidaturilor, căruța roșie de pe acest drum scârțâie în multe locuri. Pornind de la Focșani și trecând prin Bolotești, Vidra, Valea Sării, Bîrsești și oprindu-ne în Tulnici, vedem că PSD se află, în acest moment, în inferioritate din punct de vedere electoral.
În primul rând, la Focșani este o nebuloasă. PSD&Oprișan nu găsesc persoana capabilă să câștige fotoliul de primar. Dintre toate numele vehiculate până acum, tot Decebal Bacinschi se plasează cel mai bine, spre surprinderea tuturor. De aceea, șeful PSD ar putea apela la niște ”artificii” electorale, inclusiv cu forțarea unei noi candidaturi (a cincea!) din partea lui Bacinschi, la 69 de ani și vizibil slăbit. În rest, oamenii de bază gen Necula, Matișan, Matache, Raluca și toți ceilalți, inclusiv șefii din primărie, vor avea grijă de guvernarea locală sub umbrela roșie. Cercetările sociologice, inclusiv din zona PSD, prezintă o ascensiune a candidatului PNL, Ion Ștefan, care are, încă, problema lipsei notorietății dar predispus la efort și alergătură. Și candidatul UNPR, Marius Iorga, se bucură de un scor bun, în timp de primarul în funcție stagnează.
Urmează comuna Bolotești, localitatea de ”domiciliu” a lui Oprișan, cu celebra casă de la km 27. În Bolotești, longevivul primar PSD Sîchin, autodeclarat comunist convins, pare în regres, mai ales că grupurile ex-PNL și ex-PDL din comună au stins litigiile și lucrează în echipă. În ritmul actual, candidatul PNL Fănică Popa ar putea avea succes, după ce în 2004 și 2008 a pierdut la scor strâns.
Apoi ajungem la Vidra, una dintre cele mai mari și mai importante comune din județ. Poarta ”Vrancei Arhaice” poate da un semnal pentru toată zona de munte, acaparată de PSD de atâția ani. Cum mai scriam, se pare că se va crea o echipă PNL care să cuprindă posibilii contracandidați puternici ai primarului PSD, Nică Micu. Dacă PNL va merge în campania electorală cu trioul Daniel Moroșanu-Bogdan Mărica-Bebe Marica, plus echipa de rigoare, atunci zilele stăpânirii PSD în comuna Vidra se vor încheia pe 5 iunie. Atât primarul în funcție (ocupant al fotoliului de primar cam 30 de ani) cât și alt candidat PSD nu ar avea câștig de cauză în fața unei asemenea echipe PNL. În cazul în care se va produce vreo defectare în interiorul PNL, atunci PSD va fi resuscitat și va avea prima șansă.
După Vidra urmează Valea Sării, o comună mai mică și cu interese mai puține. Aici, PSD, prin primarul în exercițiu, Valentin Marcu (ex-independent), ar avea prima șansă. De la PNL candidează fostul primar din perioada 2008-2012, Nicu Bercuci. Bătălia electorală dintre cei doi candidați se anunță foarte strânsă iar diferența de voturi în seara de 5 iunie va fi mică, de ordinul câtorva zeci, sau și mai puțin. Primarul PSD are un avantaj prin faptul că funcționarii din primărie, directorul școlii coordonatoare și alți bugetari vor ”trage” pentru el în campania electorală. Dar, nu se știe.
Cum urci spre Tulnici, treci prin Bîrsești, una dintre cele mai mici comune din punctul de vedere al populației, sub 1.500 de locuitori (alături de Spulber). De aceea, Bîrsești și Spulber sunt comunele din Vrancea care vor avea cel mai mic număr de consilieri locali după alegerile din 5 iunie, doar câte 9. Primarul PSD Costică Hîrșu este din 1992 în această funcție. Logica ne spune că are prima șansă și la scrutinul din 5 iunie, fiind un singur tur. Cu toate acestea, PNL speră să dea lovitura prin viceprimarul Ștefan Caba, cel care a ratat la mustață postul de primar la alegerile din 2008.
În fine, la Tulnici PSD nu are candidat. Oprișan l-a renegat pe edilul în funcție, Valentin Bîznă, cu rezultate modeste și tendință de vot în scădere, și caută un candidat cu care să câștige Primăria Tulnici, o comună despre a cărei importanță nu mai are rost să vorbim. Oprișan l-a luat în calcul pe un reprezentant al grupării de opoziție din comună, Vasile Gheorghiță, întreprinzător local. Se pare că discuțiile nu s-au finalizat fericit pentru Oprișan și acum bate tot la porțile adversarilor politici. Nu are, deocamdată, nicio variantă câștigătoare și este așteptat la Tulnici pentru a încerca să găsească o soluție (și prin metodele sale specifice). De cealaltă parte, PNL îl va avea drept candidat pe consilierul local Aurel Boțu, întreprinzător local, susținut și de Obștea Tulnici. Aurel Boțu are la activ mai multe contre cu PSD, Oprișan&Consiliul Județean Vrancea, contre ajunse și în justiție. Și la Tulnici, dacă nu se vor produce trădări/ dezertări din PNL, atunci PSD va pierde alegerile locale.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu