Avantajele plitei pe gaz

0
245

Electrificarea este fenomenul momentului. Producătorii auto se întrec în modele lansate, iar soluțiile de alimentare rezidențială din surse regenerabile devin din ce în ce mai accesibile. În interiorul caselor rămân doi mari consumatori care se folosesc de combustibili clasici: centrala și plita pe gaz. Ambele se bucură de o popularitate fantastică, iar în rândurile următoare ne vom uita la o alternativă pentru cea din urmă: plita electrică. Într-o perioadă în care a fi conectat la o rețea de gaze e din ce în ce mai comun, să îți achiziționezi o plită electrică nu pare un lucru înțelept. Cu toate acestea, există fani ai variantei electrice, deși locuința lor este branșată la rețeaua de gaze. Iată câteva motive pentru care aceasta poate fi o alegere mult mai bună:

Ușor de utilizat

Datorită riscului redus și al design-ului, utilizarea acestor plite devine facilă, putând fi folosită fără probleme atât de către copii cât și de persoanele în vârstă. Un alt lucru ce face o plită electrică mult mai ușor de folosit o reprezintă lejeritatea cu care aceasta poate fi curățată. Fără a avea componente detașabile ce trebuie demontate, curățate și montate individual, suprafața plitei poate fi ștearsă cu o simplă lavetă și un solvent special dedicat acestora.

Siguranță pentru întreaga familie

Este evident că o plită electrică prezintă un risc redus față de plita clasică pe gaz. Prin simplul fapt că nu mai există flacără deschisă și nici gaze inflamabile, utilizarea unei plite electrice devine mai mai sigură. Singurul aspect ce trebuie urmărit cu atenție la montarea unei astfel de plite este rețeaua electrică, acesta fiind singurul pericol. Atât timp cât conectarea la rețea este făcută respectând instrucțiunile, o plită electrică nu prezintă vreun risc.

Posibilitatea de a alege din mai multe tehnologii

Există tipuri de plite electrice create pentru a satisface nevoile și cerințele oricărei persoane. Astfel, în funcție de suprafața de contact folosită și modalitatea de încălzire, o plită electrică poate avea arzătoare metalice, poate fi din vitroceramică sau poate încălzi prin inducție. Dintre toate aceste 3 modele cele mai multe dezavantaje le are plita electrică cu arzătoare metalice, iar cele mai puține le are cea prin inducție.

O plită electrică cu arzătoare metalice se îngrijește și se curăță mai greu. Timpul de încălzire și de răcire a acesteia este mai mare, reprezentând un dezavantaj. Astfel, utilizarea acesteia devine mai greoaie.

Plita electrică din vitroceramică este cel mai des aleasă datorită design-ului modern. Acest tip de plită se curăță foarte ușor, este rezistentă la zgârieturi și nu se confruntă cu depuneri de-a lungul timpului. Asemeni plitei cu arzătoare metalice, și aceasta necesită ceva mai mult timp pentru încălzire și răcire.

Din cauza aspectului asemănător, plitele electrice cu inducție sunt des confundate cu cele din vitroceramică. Totuși, între acestea există diferențe considerabile, una dintre ele fiind că plitele cu inducție rămân reci. Acest tip de plite folosesc energie transmisă prin inducție magnetică pentru a încălzi, singurul dezavantaj al acestora fiind faptul că pot fi folosite doar cu vase metalice precum cele din oțel, inox, fontă, etc.

Flexibilitate în timp ce gătești

Există plite electrice ce oferă posibilitatea de a seta atât temperatura cât și timpul de gătire. Acest lucru cât și distribuirea uniformă a căldurii reprezintă un avantaj față de plitele pe gaz ce sunt câteodată imprevizibile. La început, este posibil să întâmpini dificultăți în utilizarea unei plite electrice, dar pe parcurs, înțelegând modul de funcționare al acestora, vei observa că timpul de gătire al alimentelor se reduce.

Poți face doar jumătate de pas

Dacă iei în considerare achiziția unei plite electrice, dar ești în dubiu pentru că nu ai vrea să renunți complet la modul clasic de gătire cu flacără, există plite mixte ce îmbină plita pe  gaz cu plita electrică, fie ea din vitroceramică sau cu inducție. În acest fel, beneficiezi de avantajele ambelor tipuri de plite într-un singur electrocasnic. Acest tip de produs este extrem de util dacă locuiești într-o zonă în care căderile de tensiune sunt frecvente.

Tu ai alege o plită electrică?