joi, mai 30, 2024
AcasăStiri InterneAsociația Grefierilor din România, admisă în cadrul Uniunii Europene a Grefierilor

Asociația Grefierilor din România, admisă în cadrul Uniunii Europene a Grefierilor

Reprezentanții grefierilor şi ai funcționarilor din sistemele de justiție europene s-au reunit la Sofia, în perioada 11-13 aprilie 2024, în cadrul Congresului Uniunii Europene a Grefierilor (European Union of Rechtspfleger – EUR). Reuniunea de astăzi va rămâne un moment de referință pentru grefierii români, deoarece marchează două rezultate notabile: Asociația Grefierilor din România a fost admisă și a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene a Grefierilor, iar reprezentantul delegației române, Cătălin Trăistaru, a fost ales vicepreședinte al EUR.

În urma eforturilor constante depuse de către liderii grefierilor din România s-a reușit astfel afilierea profesională la nivel european, precum și capacitatea de a contribui la consolidarea prestigiului profesiei de grefier, prin alinierea statutului grefierului român la standardele europene, atât cu referință la drepturi și obligații, precum și la formarea și perfecționarea profesională. Contextul actual ajută la crearea și dezvoltarea de noi parteneriate, oferind totodată posibilitatea promovării valorilor fundamentale, a intereselor și organizarea acestei profesii conform celor mai bune practici europene.
Uniunea Europeană a Grefierilor – EUR este o organizație neguvernamentală europeană, înființată la data de 6 octombrie 1967. EUR este compusă din sindicate sau asociații ale grefierilor sau ale funcționarilor din justiție care execută sarcini comparabile cu cele ale grefierilor, desfăşoară activități de promovare a justiției şi a beneficiilor acesteia pentru toți cetățenii, are o orientare proeuropeană şi pro-democratică şi are statut consultativ pe lângă Consiliul Europei, conform Recomandării Comitetului de Miniștri 71(10) din 5 mai 1971.

Reamintim că Asociația Grefierilor din România a fost înființată în anul 2016, este singura organizație profesională a grefierilor, constituită la nivel național și recunoscută de organizațiile magistraților din România drept organismul profesional reprezentativ al grefierilor. Prin demersurile întreprinse de-a lungul anilor, A.G.R. s-a comportat ca un partener de încredere în promovarea valorilor fundamentale, a intereselor acestei profesii conform celor mai bune practici europene, astfel încât “instituția grefierului” să fie recunoscută a fi un pilon al Justiției, așa cum se întâmplă în statele cu organizații membre în EUR. (comunicat de presă, Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu