Angajații Primăriei Focșani își vor primi salariile săptămâna viitoare. Ce spun primarul și viceprimarii după deblocarea situației

0
408
Astăzi a avut loc o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local Focșani care a avut ca scop deblocarea situației plății salariilor angajaților Primăriei Focșani și ai instituțiilor subordonate. Ședința s-a desfășurat la Consiliul Județean Vrancea, după o serie de întâlniri cu caracter politico-administrativ. Și după manifestări de protest și acțiuni în forță în sala de ședințe a CL Focșani, care s-au lăsat cu plângeri penale. Până la urmă s-a ajuns la o variantă de compromis, care apăruse în discuție de mai mult timp, dar care nu a fost luată în seamă. S-au alocat niște fonduri din rezerva bugetară pentru câteva capitole bugetare, printre care și cele nevalidate de platforma informatică a Ministerului Finanțelor. S-a votat în liniște, în unanimitate și, ulterior, fiecare parte și-a prezentat punctul de vedere. ”Astăzi, în calitate de viceprimar și ordonator principal de credite, am inițiat un proiect de hotărâre privind repartizarea din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția autorităților locale a sumei de 963 mii lei pentru mai multe instituții publice din subordinea Primăriei Focșani. Ulterior, consilierii locali au convocat o ședință de îndată, derulată la sediul Consiliului Județean Vrancea, motiv pentru care vreau să-i mulțumesc președintelui administrației județene Cătălin Toma pentru susținere și pentru implicare. Votul dat astăzi în unanimitate de către consilierii locali arată că Focșaniul are viitor, iar PNL va iniția și susține mereu proiecte rezultate în urma dialogului și colaborării. Țin să precizez că au fost demarate procedurile privind plata salariilor, angajații din Primăria Focșani și din instituțiile subordonate urmând să-și primească lefurile în prima zi lucrătoare a săptămânii viitoare.”, a transmis viceprimarul Ana Maria Dimitriu (PNL).
De cealaltă parte, primarul Cristi Misăilă (PSD) s-a declarat mulțumit parțial, susținând că este o soluție de avarie. ”Astăzi, ca urmare a unei decizii politice raționale și responsabile, Consiliul Local Focșani a decis deblocarea bugetului local. În cadrul unei ședințe care a avut loc la Consiliul Județean Vrancea, consilierii locali au adoptat hotărârea prin care s-au anulat liniile negative din buget, rezultate ca urmare a amendamentelor aduse proiectului de Buget al Municipiului Focșani votat în data de 10 mai 2021. Direcția Economică din Primăria Municipiului Focșani va lucra în acest weekend pentru a întocmi documentele necesare plății salariilor, astfel încât din data de 22 iunie Primăria Municipiului Focșani să poată funcționa într-un climat cât mai apropiat de normalitate. Soluția adoptată astăzi de către Consiliul Local Focșani este una de avarie, dar am credința că toți consilierii locali vor fi dispuși să discute soluțiile care să aducă în legalitate bugetul local, per ansamblu, în așa fel încât să oferim cetățenilor Municipiului Focșani liniște, predictibilitate și confort.”, a explicat Cristi Misăilă.
Tot pe Facebook, viceprimarul Alexandra Tătaru (USR) a precizat că soluția adoptată astăzi fusese propusă de coaliția PNL-USR-PLUS de mai mult timp, însă nu a fost agreată până acum. ”Situația de astăzi, prin care s-a deblocat bugetul prin validarea liniilor bugetare negative generate de aplicația Ministerului de Finanțe, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre de către toți consilierii locali și semnat de viceprimarul Ana Maria Dimitriu, în forma propusă de mai multă vreme de noi dar neluată în seamă de primarul Cristi Misăilă. Această pace putea fi creată cu mult înainte de tot circul și scandalul prin care am fost amenințați, huiduiți, dar s-a preferat, ca de obicei, să se caute vinovații! Această ședință putea avea loc înainte de 7 iunie, așa cum am precizat în toate ședințele de lucru din ultimele zile. Însă nu trebuia, oare, consumată energia prin huiduieli? Să simțim și noi care ar fi raportul de forță, nu care ar fi nivelul diplomației, nu-i așa? Dragi salariați, de marți vă puteți bucura de salariile blocate nu de noi, ci de adevărații vinovați, și așteptăm multe scuze din partea celor care au scuipat, chiar și fără să știe de ce!”, a scris viceprimarul Alexandra Tătaru.
Compromisul de astăzi nu pare decât a debloca o situație de moment. Dacă se va continua pe linia lipsei dialogului și a intereselor ascunse, atunci episodul din ultimele săptămâni se va relua în scurt timp.