Amenzi și confiscări de lemne la regimul silvic. Un autovehicul confiscat

0
220

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni a fost confiscat un autovehicul. De asemenea, au fost constatate 5 infracţiuni, au fost aplicate sancţiuni de 29.000 de lei şi a fost confiscat material lemnos în valoare de 10.921 de lei.                                                    În perioada 21–27 februarie 2019, polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale rezultate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea și comercializarea materialelor lemnoase. Astfel, în urma controalelor desfășurate pe drumurile publice și în fonduri forestiere, au fost constatate 5 infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 şi aplicate 91 de sancţiuni contravenţionale, din care 53 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 29.000 lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 43,86 m.c. material lemnos, în valoare totală de 10.921 lei, precum și a unui autovehicul. Poliţiştii vor continua acţiunile de prevenire şi combatere a delictelor silvice, în scopul protejării fondului silvic.

 Exemple semnificative:

La data de 21 februarie a.c., în jurul orei 0830, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Năruja s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, din comuna Năruja, ar fi tăiat fără drept zece arbori de diverse specii, din pășunea împădurită ce aparține unui alt bărbat din aceeași localitate și ar fi sustras materialul lemnos rezultat. În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute de art. 107 alin. (1) și art. 109 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 Rep. (Codul Silvic).

La data 22 februarie a.c., ora 1910, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Vrancea, cu ocazia desfășurării activităților de control pe linia circulației materialelor lemnoase, au identificat, pe un drum forestier din extravilanul comunei Nereju, un autocamion, condus de un bărbat din comuna Nereju, care transporta cantitatea de 12,344 m.c. lemn rotund (specia brad), fără a deține documente legale de proveniență și transport. În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a conducătorului auto, potrivit prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 171/2010, fiind dispuse, totodată, măsurile complementare de confiscare a cantității de material lemnos, precum și a mijlocului de transport. (IPJ Vrancea)