Amenințarea cu moțiunea PNL pe Energie îi determină pe guvernanți să publice normele privind extinderea rețelei de gaze, după șapte luni

0
300

După o întârziere nepermis de mare privind stabilirea cadrului legal pentru ca primăriile din România să înceapă demersurile pentru conectarea localităților la sistemul național de alimentare cu gaze naturale, astăzi, chiar în ziua în care moțiunea simplă pe Energie, depusă de PNL, atârna greu pe umerii ministrului Anton Anton, a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 284/15.IV.2019, Cadrul General privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor natural. La mai bine de șapte luni de la modificarea Legii energiei și a gazului și Legii Offshore, pentru care noi, parlamentarii PNL de Vrancea, am depus amendamente, abia acum, când moțiunile împotriva miniștrilor din Guvernul PSD-ALDE depuse de PNL la Parlament încep să zguduie eșafodajul lui Dragnea, în MO au fost publicate procedurile pentru acordarea concesiunilor și conținutul-cadru al caietului de sarcini.

În atenția administrațiilor publice locale din Vrancea interesate de acest proiect, informațiile tipărite sunt de cea mai mare importanță, mai ales că în această perioadă de după votarea Legilor energiei și Offshore, cetățenii s-au arătat interesați de propunerea PNL de dezvoltarea de noi infrastructuri de distribuție a gazelor naturale și extinderea celor deja existente. Lucruri care aparent sunt simple pentru toată lumea! Dar, din păcate, ne lovim de incompetența dovedită a Ministerului Energiei, condus de Anton Anton, care, dintr-o lipsă totală de interes, a blocat demersurile pentru extinderea distribuției de gaze naturale.

Din 2012 nu s-a mai înființat nicio nouă capacitate de distribuție a gazelor naturale în România. De aceea, PNL a inițiat o propunere legislativă care a devenit Legea nr.167 din 10 iulie 2018, o lege extrem de așteptată de administrațiile publice locale și de cetățeni, prin care înființarea și concesionarea distribuției de gaze naturale ar fi trebuit deja să treacă de la Ministerul Energiei la nivelul unităților administrativ teritoriale sau asociații ale acestora. Dezvoltarea acestor rețele de distribuție este imperios necesară, deoarece numai o treime din populația României are acces la gaze naturale, în vreme ce două treimi dintre români nu sunt conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale! Normele de aplicare ar fi trebuit aprobate de Guvern până în septembrie 2018, iar noi suntem acum în aprilie 2019. În toată această perioadă în care Guvernul PSD-ALDE nu a aprobat aceste norme, pesediștii au lăsat oamenii fără șansa de a se dezvolta, preferând să dea la export resursele noastre natural decât să investească pentru dezvoltarea României.

Reamintesc faptul că PNL a reușit modificarea a două legi importante în Parlament: Legea energiei electrice și a gazului, prin care se redă competența autorităților locale de a înființa distribuții de gaz, și Legea offshore, prin care am asigurat banii necesari pentru finanțarea acestor investiții din taxele încasate de statul român din exploatarea zăcămintelor noastre naționale.

Deputat Ion ȘTEFAN