joi, iulie 25, 2024
AcasăSocietateAlfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă şi sustenabilă. Transfer de cunoştinţe şi...

Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă şi sustenabilă. Transfer de cunoştinţe şi creşterea conştientizării între România şi Norvegia

Energia verde nu mai este un concept pentru viitor, ci face parte, deja, din viaţa noastră prezentă. Reprezintă o realitate curentă. Tehnologiile pentru obţinerea de energie regenerabilă se diversifică, sunt mai eficiente şi mai accesibile, ca preţ, pentru o categorie tot mai mare de oameni şi entităţi juridice. Implementarea lor este, încă, anevoioasă, actele normative sunt în curs de adaptare, nu toţi partenerii şi actorii implicaţi în domeniu se cunosc între ei, colaborarea devine mai bună, dar încă este mult loc pentru îmbunătăţi.

Proiectul realizat de Freedom House România, alături de partenerii săi, îşi propune, prin urmare, să aducă împreună actori din toate palierele societăţii: reprezentanţi ai comunităţiilor locale, jurnalişti, antreprenori, asociaţii de profil şi autorităţi. Învăţăm unii de la ceilalţi, dar mai ales construim o reţea prin care toţi avem de câştigat. În plus, proiectul facilitează transferul de bune practici între Norvegia, lider în domeniul energiei verzi, şi România şi dezvoltă un context multidisciplinar, de la teorie la practică, prin ateliere de educaţie climatică pentru jurnalişti, tineri, antreprenori şi actori din administraţia publică.

Alfabetizare energetică este un proiect desfăşurat în mai multe etape

1. Două Eco-Campuri, la Bucureşti (Primăria Sectorului 6, 25-27 septembrie 2023) şi la Ciugud (28-30 septembrie 2023)

Eco-Campurile reunesc reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai întreprinderilor locale sau private relevante, dar şi elevi de diferite vârste. Cele două destinaţii gazdă au fost selectate datorită succeselor lor recente în implementarea de soluţii eficiente din punct de vedere energetic. La sesiunile de formare, participă şi jurnalişti, funcţionari publici reprezentând 10 entităţi administrative şi 10 reprezentanţi ai companiilor private.

2. Sustainable Energy Forum, care va avea loc la Bucureşti, în noiembrie 2023.

Reuneşte toate părţile interesate, din domeniul public şi privat, inclusiv din societatea civilă (până la nivelul comunităţilor mici, de cartier sau săteşti), aducând în aceeaşi sală resurse şi cunoştinţe din domenii complementare ale industriei mai largi a energiei regenerabile. Participă reprezentanţi ai autorităţilor (de la nivel european, naţional şi local), reprezentanţii a peste 10 companii şi jurnalişti, astfel încât forumul să acopere o gamă largă de subiecte, probleme şi interese, acţionând ca o platformă pentru schimbul de experienţă şi cunoştinţe, formarea de parteneriate de lungă durată şi explorarea colaborărilor.

3. Vizită de studiu în Norvegia (octombrie 2023)

Modelul norvegian de implementare a tehnologiilor verzi este recunoscut la nivel mondial. Cum au reuşit, care au fost piedicile ce au trebuit să fie depăşite, dar mai ales ce urmează în următorii ani, participanţii la proiect vor afla într-o vizită de studiu la partenerul nostru din Norvegia, Norsk Energi. „Majoritatea proiectelor noastre contribuie la reducerea a consumului de energie, cât şi a emisiilor poluante, cum ar fi dezvoltarea sistemelor de încălzire urbană bazate pe surse regenerabile, îmbunătăţirea eficienţei energetice în industrie şi tranziţia la energia regenerabilă. Personalul Norsk Energi este format din 80 de ingineri autorizaţi, cu o experienţă profesională cuprinzătoare şi variată, capabili să gestioneze orice proiect naţional şi internaţional privind eficienţa energetică, producţia şi distribuţia de energie, energia regenerabilă, utilizarea căldurii reziduale, producţia mai curată etc. În ultimii ani, Norsk Energi a jucat un rol cheie în comercializarea tehnologiilor inovatoare. Asistăm întreprinderile nou înfiinţate şi dezvoltatorii de tehnologii în ceea ce priveşte extinderea de la instalaţii pilot şi demonstrative la instalaţii de procesare comercială la scară largă. În plus, contribuim cu expertiză profesională în ceea ce priveşte proiectarea, construcţia şi testarea instalaţiilor pilot”, a explicat Sergei Faschevsky, senior consultant Norsk Energy.

Parteneri principali

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepartizană, care promovează libertatea, libertatea de exprimare, democraţia, statul de drept şi drepturile omului. FHR are peste 25 de ani de experienţă în gestionarea de programe cu finanţare externă şi internă, cu proiecte majore în mass-media, justiţie şi anticorupţie, administraţie publică şi comunicare publică şi drepturile omului. Beneficiarii programelor Freedom House în România sunt funcţionari publici, în special comunicatori publici, jurnalişti care lucrează în presa scrisă, radio şi TV, precum şi organizaţii media centrale şi locale.

Norsk Energi este un centru norvegian de competenţă în domeniul ingineriei şi al implementării de proiecte legate de energie termică, mediu şi siguranţă. Obiectivul său general este de a contribui la utilizarea eficientă, ecologică şi sigură a energiei, ceea ce duce la reducerea emisiilor de CO2. Începând cu 1993, Norsk Energi a realizat o serie de proiecte în Europa de Est care au inclus eficienţa energetică a sistemelor energetice, a instalaţiilor industriale şi publice, utilizarea biomasei, sisteme de gestionare a energiei şi programe de consolidare a capacităţilor.

Cult Market Research este o companie românească de cercetare de piaţă înfiinţată în 2008, care realizează cercetări calitative şi cantitative asupra consumatorilor şi studii sociale. Studiile acoperă diverse domenii: satisfacţia clienţilor, sondaje de opinie, studii sociale, agribusiness, bancar, auto, comunicaţii, etc. Pentru colectarea datelor, folosim cele mai noi tehnologii metodologice: comunităţi online, paneluri de consumatori, call center-uri la distanţă, focus grupuri video online şi monitorizare social media. Astfel de servicii sunt indispensabile pentru companii şi instituţii, deoarece pot influenţa cele mai bune decizii cu privire la direcţionarea resurselor de care dispun.

Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesionişti şi profesori de arhitectură care contribuie la un viitor mai bun prin intermediul educaţiei pentru mediul construit (BEE) pentru copii, tineri şi adulţi. Programele DAA promovează învăţarea bazată pe experienţă care sprijină creativitatea şi gândirea critică şi îi ajută pe copii să se pregătească pentru complexitatea provocărilor contemporane. În cei peste 10 ani de funcţionare, programele DAA au ajuns la peste 30.000 de elevi din România, prin intermediul a peste 1.000 de profesori şi a aproximativ 1.000 de arhitecţi, urbanişti, arhitecţi peisagişti şi designeri care se oferă voluntari pentru un întreg an şcolar sau facilitează ateliere specifice.

Parteneri de organizare: Primăria Sectorului 6 şi Primăria comunei Ciugud.

Parteneri media: PRESShub, Agerpres, Hotnews, RFI, Euractiv, Curs de Guvernare, Ziarul de Iaşi, Bihoreanul, ReporterIS, Monitorul de Botoşani, Banatul azi, Vrancea24, Info Sud-Est, Eco Drive, Ştiri Actuale, Reporter24, Năsăudeanul.

Proiect finanţat de EEA şi Norway Grants 2014-2021 (Freedom House România)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu