Alegeri locale parțiale pe 11 iunie? Jariștea intră în febra electorală

0
231
Partidele și locuitorii comunei Jariștea trebuie să se pregătească de alegeri locale parțiale. Comuna a rămas fără primar după ce Cătălin Toma a fost ales senator PNL la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. În luna ianuarie a.c., Cătălin Toma a renunțat la mandatul de primar iar atribuțiile de edil șef au fost preluate de viceprimar. Deocamdată, nu se cunosc variantele de candidaturi pe care le-ar pregăti partidele pentru noul scrutin care bate la ușă.
PSD va recomanda Guvernului să organizeze aceste alegeri locale parțiale pe data 11 iunie. Scrutinul este necesar ca urmare a faptului că mai mulți primari au fost aleși în Parlament la alegerile din 11 decembrie 2016 și au rămas locurile vacante. În total, sunt 32 de localităţi (comune şi oraşe) rămase fără primari (cei mai mulți au ajuns parlamentari). Potrivit legii alegerilor locale, „în cazul unor alegeri parţiale, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării”. Guvernul nu a stabilit o dată pentru organizarea acestora, astfel că localităţile sunt conduse în continuare de viceprimari, cei care au preluat sarcinile primarilor. Dar aproape sigur va desemna ziua de 11 iunie drept dată a scrutinului local parțial.
Cea mai mare localitate rămasă fără primar este Craiova, unde Lia Olguţa Vasilescu (PSD) a părăsit primăria pentru un mandat de deputat, obţinut în decembrie anul trecut. Totodată, ea a fost numită şi ministru al Muncii și Justiției Sociale în Guvernul Grindeanu. Un alt primar de municipiu a ajuns parlamentar în luna decembrie. Este vorba de Florin Cîrciumaru, ex-primar la Tg. Jiu, ales senator PSD. De asemenea, Dan Leoreanu, PNL, a renunțat la mandatul de primar al municipiului Roman în favoarea celui de deputat.
Un alt caz este cel al orașului Râșnov, care a rămas fără primar din cauză că edilul șef Adrian Veștea a preferat postul de preşedinte al Consiliului Județean Braşov. O situație aparte este în orașul Fierbinți Târg, județul Ialomița, acolo unde primarul Iusein Iuskel a fost declarat incompatibil după ce a suferit o condamnare definitivă în instanță. Alte localități importante unde se vor organiza alegeri locale parțiale sunt Ișalnița, Viziru, Lupeni, Amara sau Baia Sprie.