Adrian Voinea și George Bucuroiu, propuși pentru titlurile de cetățean de onoare, respectiv cetățean de onoare post mortem al municipiului Focșani

0
475

Aleșii locali focșăneni se întâlnesc, miercuri, în ultima ședință ordinară din acest an, pentru aprobarea mai multor proiecte de hotărâri. Suplimentar, pe ordinea de zi, se vor afla și două proiecte care vizează două glorii sportive ale orașului. Ne referim la campionul de tenis Adrian Voinea și la cel care l-a descoperit în acest sport, regretatul antrenor George Bucuroiu.

Născut şi descoperit în Focşani, Adrian Voinea este una dintre cele mai reprezentative figuri ale sportului alb din România. A jucat pe marile arene de la US Open, Wimbledon, Roland Garros şi Australian Open. El a început tenisul la Focşani, sub îndrumarea lui George Bucuroiu. La vârsta de 15 ani, Adrian Voinea a plecat în Italia pentru a-şi încerca norocul. Fratele său mai mare, Marian Voinea, era antrenor la o şcoală renumită de tenis din Italia. S-a pregătit riguros ani de-a rândul şi a reuşit să intre în competiţie cu marii sportivi ai vremii. Cel mai bun an al lui Adrian Voinea a fost 1996, atunci când acesta a ajuns până pe locul 36 în lume. În 1995, Adrian Voinea a devenit primul român după Ilie Năstase care a atins sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam. La Roland Garros, printre „victimele” lui s-a numărat şi celebrul Boris Becker. Voinea a cucerit un titlu ATP, la Bournemouth (1999), a disputat o finală (Palermo, 1996) şi a jucat de 18 ori în „Cupa Davis” pentru România, înregistrând zece victorii. Pe terenul de tenis, el a adunat premii în valoare de aproximativ două milioane de dolari. Adrian Voinea este licenţiat în Filosofie. A absolvit Facultatea de Filosofie din Perugia, studiind lucrări ale lui Giovanni Pico della Mirandola, Tommaso Campanella sau Umberto Eco. În ceea ce-l privește pe George Bucuroiu, acesta a reușit rezultate remarcabile ca antrenor, dedicându-și viața sportului alb, fiind unul dintre cei mai buni antrenori de copii din România.  A fost, de asemenea, și arbitru internațional de tenis și este cel care a pus bazele turneului de tenis Vrancea Trophy, pe care l-a organizat vreme de 5 ediții, până în anul 2008, când a murit într-un tragic accident rutier. Turneul este organizat astăzi de fiul său, Răzvan Bucuroiu.