7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

0
16
Pe 7 ianuarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai mare dintre prooroci. Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul Domnului și a vestit venirea lui Isus, pe care l-a botezat în apa Iordanului. Ioan a trăit în pustietate și smerenie, a propovăduit pocăința, milostenia și iertarea păcatelor. Este un model pentru toți creștinii de înfrânare și curătire de patimi, este propovăduitor al legii lui Dumnezeu, al rugăciunii, al milei față de săraci, al dreptății și curățeniei trupești și sufletești. În timp ce boteza oamenii în apa Iordanului, Sfântul Ioan pregătea apariția lui Isus.
CNZ-SITE-CNZÎn Evanghelii se spune că, atunci când Isus a venit să primească botezul în apa Iordanului, Duhul Sfânt s-a pogorât pe pământ sub întruchiparea unui porumbel. Din cauză că era iubit și ascultat de popor, conducătorul Galileei, Irod, l-a întemnițat pe Ioan și apoi, la cererea dansatoarei Salomeea, a poruncit să fie decapitat. Se spune că moaște din trupul său se găsesc în mai multe biserici și mănăstiri din Europa.
Pentru că este cel mai mare dintre sfinți, Biserica i-a închinat lui Ioan 6 sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai). Numele Sfântului Ioan și derivatele sale sunt cele mai răspândite în rândul românilor. Conform statisticilor oficiale, circa 2 milioane de români poartă numele de Ioan, Ion, Ionel, Ionuț, Ioana, Nelu, Nela etc. Cei mai mulți sunt bărbați, peste 1,4 milioane, iar peste 550.000 sunt femei.