Gripa de sezon bagă autoritățile medicale în alertă

0
137

Două cazuri de gripă de sezon au fost confirmate în Vrancea, de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, după analizele de laborator. Nu este vorba despre infecţii cu virusul AH1N1, cel care a provocat decese în Ucraina, precizează responsabilii din domeniul sanitar.

Ministerul Sănătății le-a cerut instituțiilor din teritoriu să se asigure că sunt respectate toate măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului gripal. Autoritățile române sunt în alertă mai ales după ce virusul gripei porcine a ucis peste 100 de persoane în Ucraina. Măsuri speciale s-au instituit, în principal, în județele din nordul țării, cele apropiate de granița cu Ucraina. Nici un caz de virus AH1N1 nu a fost confirmat în România. Ministerul de Externe a emis la rândul său o alertă de călătorie, recomandând evitarea deplasărilor în Ucraina.
„Având în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echiamentului de protecţie, limitarea circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei”, a anuţat astăzi Ministerul Sănătăţii.
Instituţia anunţă că „de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute si pana in data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional”.

Comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, 31 ianuarie 2016:

Ministerul Sanatatii a luat masurile necesare de prevenire a gripei de sezon
In Romania gripa este supravegheata in mod specific de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.
Metodologia se regaseste la http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/gripa-infectii-acute-respiratorii-si-sari.
Incepand din 28 septembrie 2015 CNSCBT emite rapoarte saptamanale privind evolutia gripei si semnaleaza Ministerului Sanatatii situatiile care pot pune problema evolutiei epidemice a acestei infectii.
In acest moment nu exista informatii legate de iminenta aparitiei unei epidemii de gripa.
Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică larga și fără tendinţă de creştere semnificativă.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute si pana in data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel national.
Numarul total de infectii respiratorii acute este cu 8% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi saptamana din anul 2015 si cu 11% mai mare decat cel din saptamana precedenta.
Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat inițial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu inca 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc.
Vaccinul gripal distribuit in acest an contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1.
Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.
Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sanatatii şi recomandărilor OMS şi ECDC.
Avand in vedere situatia din Ucraina, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa se asigure ca unitatile sanitare iau toate masurile de prevenire specifica si nespecifica a gripei (purtarea echiamentului de protectie, limitarea circulatiei bolnavilor si apartinatorilor, vaccinarea antigripala a personalului medical) si sa raporteze zilnic orice caz cu evolutie si simptomatologie asemenatoare gripei.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII