4 primari, cetățeni de onoare post-mortem ai județului Vrancea

0
257
Consiliul Județean Vrancea a conferit titlul de cetățean de onoare post-mortem unui număr de 4 primari care și-au pierdut viața în ultimii 5 ani. Inițierea unor asemenea proiecte s-a făcut în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, astfel că suspiciunea de manipulare electorală din partea PSD&Oprișan era inevitabilă. De altfel, consilierii județeni PNL au ridicat problema oportunității momentului ales pentru conferirea acestor titluri onorifice. Aceștia au cerut explicații cu privire la legalitatea organizării unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Vrancea pe asemenea proiecte care nu comportă urgență, solicitând ca aceste proiecte să fie introduse pe ordinea de zi a primei ședințe ordinare. Președintele CJV, Marian Oprișan, le-a răspuns sec: ”așa am considerat de cuviință. Conform legii. Conform legii nr.215/2001 a administrației publice locale, organizarea unei ședințe extraordinare de consiliu județean se poate face ”în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”(…)”îîn caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului convocarea consiliului judeţean se face de îndată”
Proiectele de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare foștilor primari din Panciu – Ion Petre, din Gologanu – Dumitru Robu, din Vizantea Livezi – Fănică Ciobotaru și din Tulnici – Vasile Aguridă au fost aprobate atât cu vot deschis cât și prin vot secret. Atmosfera din timpul ședinței s-a tensionat în momentul în care soția fostului primar al comunei Gologanu i-a reproșat consilierului județean PNL Liviu Bostan atitudinea față de proiectele respective de hotărâre. Liviu Bostan întrebase, la începutul ședinței, care sunt necesitatea și urgența convocării unei ședințe extraordinare de consiliu județean cu puțin timp înainte de încheierea mandatului actualilor consilieri. De asemenea, acesta s-a abținut la votul deschis.  Șeful PSD Vrancea nu a ratat prilejul de a-i ataca, din nou, pe consilierii din opoziție cu apelative gen ”ciocu mic” sau ”vă evacuez din sală”, pentru ca, la final, să le transmită, repetat, membrilor PNL, că sunt ”răi, mincinoși și agresivi”.
Ion Petre a fost primar al orașului Panciu în perioada 2000 – noiembrie 2013, când a decedat din cauza unei boli necruțătoare. Dumitru Robu a fost primar al comunei Gologanu în perioada 2004 – decembrie 2015, când a decedat din cauza unor suferințe medicale. Fănică Ciobotaru a fost primarul comunei Vizantea Livezi în perioada 2004 – noiembrie 2015, când a trecut la cele veșnice tot din cauza unor probleme medicale. Vasile Aguridă a condus Primăria comunei Tulnici în perioada 2000 – martie 2011, când și-a găsit sfârșitul în urma unui accident de mașină.