Ziua Porţilor Deschise în câmpul cu lavandă

0
244

Duminică, 18 iunie, Nicoleta Jinga, proprietara lanului cu lavandă din satul Rîmniceni, comuna Măicăneşti, organizează pe câmpul său o zi a porţilor deschise. La acest eveniment au fost invitaţi toţi cei care vor să se bucure de frumuseţea plantaţiei sale, dar şi să obţină informaţii direct de la sursă despre ce înseamnă o astfel de cultură.

„Vor fi copii de la Şcoala din Măicăneşti, de la Colegiul Agricol Valeriu D. Cotea, dar şi trei elevi din Franţa aflaţi în schimb de experienţă la Focşani, vor fi autorităţi locale. Copiii vor fi îmbrăcaţi în costume naţionale. Sper să fie un eveniment deosebit, pentru că îmi doresc să-l perpetuăm”, ne-a declarat Nicoleta Jinga.

Tânăra a cultivat la Rîmniceni un hectar cu levânţică, iar producţia de anul acesta se anunţă foarte bună.

“Câmpul arată bine, este foarte mov iar planta a ajuns la maturitate pentru a fi recoltată.  Estimez o producţie bună, cu toate că suntem în al doilea an de rod. Mă străduiesc să găsesc o piaţă de desfacere, pentru că aici este cea mai mare problemă. Colaborez cu mai multe florării, pentru buchete la nunţi şi alte pretreceri, dar şi cu unităţi plafar, cărora le livrez o parte din producţie. Am făcut şi săculeţi, care se vând destul de bine.  Recoltarea la soiul Provence se face până în septembrie, în etape, timp în care trebuie să găsesc clienţi. Este o plantă perisabilă”, ne spune Nicoleta Jinga.