Ziua NATO, sărbătorită de către militarii Brigăzii 8 ROT ”Al. I. Cuza” Focșani

0
166
Ziua NATO în România se marchează, începând din 2005, în prima duminică a lunii aprilie. În 2021, Ziua NATO în România este sărbătorită duminică, 4 aprilie. Astfel, cu această ocazie, la sediul Brigăzii 8 ROT, dar și la nivelul tuturor structurilor subordonate marii unități, s-au desfăşurat ceremonii militare, în cadrul cărora au fost intonate imnul naţional al României şi imnul NATO, concomitent cu arborarea drapelelor României şi al NATO.
Activităţile s-au desfăşurat într-un cadru restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor stabilite pentru combaterea şi limitarea răspândirii SARS-CoV-2.
Semnarea Tratatului Atlanticului de Nord la Washington, la 4 aprilie 1949, a dus la înfiinţarea unei organizaţii cu scop declarat de menţinere a păcii şi apărarea libertăţii statelor membre prin solidaritate politică şi un sistem militar adecvat, conceput pentru descurajarea oricărei forme de agresiune contra sa.
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.
În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie şi este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic. (text și foto: Gogu Petruț)