Ziua Mondială a Cărții, în acest an, în mediul online

0
485

„Ziua mondială a cărții” se sărbătorește anual pe 23 aprilie, începând din 1996, la inițiativa UNESCO, în aproape toate țările lumii organizându-se acțiuni de omagiere a cărții, a scriitorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și a cititorilor. Două nume mari ale literaturii universale, Miguel de Cervantes (29 septembrie 1547, Alcalá de Henares – 22 aprilie 1616, Madrid) și William Shakespeare (23 aprilie? 1564 – 23 aprilie 1616, Stratford-upon-Avon – Regatul Unit), au inspirat, în egală măsură, marcarea acestei zile.

În România, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, din anul 2005. De asemenea, la 23 iunie 2014, președintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept „Ziua Cărții”. În Republica Moldova, prin Decretul Președintelui nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, are loc sărbătoarea profesională „Ziua Bibliotecarului ”.

În acest context, în intervalul 21-24 aprilie 2020, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează acțiuni culturale care vor fi mediatizate pe pagina oficială de facebook a instituţiei, prin care echipa de bibliotecari își propune să se alăture iubitorilor de carte, cultură și de frumos, spre a transmite comunității un mesaj de optimism și încredere în forța creatoare a vieții și a cărții, totodată. Colegii noştri, alături de prieteni ai Bibliotecii, vor veni în întâmpinarea utilizatorilor serviciilor noastre, cu mesaje de încurajare și de promovare a lecturii şi a activităţilor educativ-culturale, destinate creşterii noastre spirituale și descoperirii de noi resurse de bucurie și optimism. Doamna manager va marca, printr-un cuvânt de deschidere, debutul Săptămânii  bibliotecarului, colegele noastre talentate vor pregăti expoziții de carte și arte plastice, tinerii de la Cenaclul „Mari nume ale culturii române şi universale” vor discuta pe marginea parabolei Marelui Inchizitor din romanul dostoievskian „Fraţii Karamazov”, va fi prezentată publicului Fața nevăzută a bibliotecarului (talente, pasiuni, reușite profesionale), iar membri ai comunității ne vor împărtăși din pasiunea lor pentru carte şi lectură.

Ne dorim să vă aducem în case Lumina Culturii şi încrederea că fiinţa umană are resursele necesare pentru a triumfa asupra încercărilor vieţii şi istoriei. Vă așteptăm alături de noi, în mediul on-line, pentru a descoperi împreună activități din biblioteca noastră și a dumneavoastră, deopotrivă! (Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea)