Ziua Internațională a Pompierilor

0
64

„Rolul unui pompier, astăzi, fie că se află în mediul urban sau rural, fie că este voluntar sau pompier de carieră, este sacrificiul, angajamentul și dedicarea. Luptăm împreună împotriva unui singur dușman – focul – indiferent din ce țară venim, ce uniformă purtăm sau ce limbă vorbim”, a spus locotenentul pompier J.J. Edmondson și creatorul Zilei Internaționale a Pompierilor.
Ziua Internațională a Pompierilor este un prilej, pentru comunitatea mondială, să recunoască și să onoreze sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității și mediului. Pompierii se dedică trup și suflet protejării vieții și a proprietății. Astăzi sunt comemorați pompierii care au murit în timp ce își slujeau comunitățile sau și-au dat viața pentru siguranța celorlalți.
Unul dintre cele mai importante simboluri ale Zilei Internaţionale a Pompierilor este panglica roşie și albastră. Aceasta panglică are exact cinci centimetri lungime şi un centimetru lăţime, cu două culori separate, unite în partea de sus. Purtând această panglică ne arătăm recunoștința față de pompierii de pretutindeni. Culorile panglicii simbolizează cele două elemente cu care lucrează pompierii: roșu pentru foc și albastru pentru apă. Aceste culori sunt, de asemenea, recunoscute pe plan internațional ca reprezentând serviciul de urgență.
Primii pompieri profesioniști au trăit în Egiptul Antic, dar ei lucrau pentru companiile private care furnizau servicii numai celor care și le puteau permite. Mai târziu, în Roma Antică, Ceasar Augustus a revoluționat lupta împotriva incendiilor apelând la crearea unui gardian de foc, numit Vigile, care era instruit, plătit și echipat de stat.
Ziua pompierilor a fost creată în 1999, în memoria celor 5 pompieri australieni care au murit în timpul unui incendiu de pădure izbucnit în Linton, Australia, la data de 2 decembrie 1998. Atunci, direcția vântului s-a schimbat brusc iar pompierii au fost înghițiți de flăcări. Este sărbătorită pe 4 mai pentru că este ziua Sfântului Florian, considerat unul dintre primii pompieri comandanți ai unui batalion, un salvator al multor vieți și patronul pompierilor.
În România, Ziua Naţională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie. Două zile mai târziu, pe 15 septembrie, pompierii români îl prăznuiesc pe cel pe care l-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956, și având Sfintele Moaște în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. (sursa: ISU Vrancea)