Ziua aniversară a ISU Vrancea, sărbătorită prin mai multe evenimente

0
311

Anul acesta, în data de 23 iulie, se împlinesc 157 de ani de la unificarea celor două „Comenzi de foc” ale Focşanilor Munteni şi Focşanilor Moldoveni, sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov. Acest moment deosebit de important a rămas în conştiinţa colectivă ca fiind prima afirmare a identităţii pompierilor vrânceni. Prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 6 din 7 ianuarie 2014, în semn de consideraţie şi respect pentru cei care au marcat această zi de profundă încărcătură istorică, data de 23 iulie a fost desemnată Ziua Aniversară a I.S.U. Vrancea.

Apreciind la adevărata valoare momentul înălţător al unificării „pompierilor de dincoace şi dincolo de Milcov”, cu prilejul „Zilei aniversare a unităţii”, ediţia a VI-a, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea va desfăşura o serie de activităţi pentru a împărtăşi bucuria şi importanţa acestui eveniment cu un număr cât mai mare de persoane. Evenimentele dedicate acestei sărbători vor debuta cu competiţiile sportive „Cupa 23 iulie”, ediţia a VI-a, la care au fost cooptate să participe echipe ale instituţiilor publice locale, componente ale Sistemului de securitate şi apărare naţională şi nu numai. Acestea urmăresc dezvoltarea spiritului de echipă şi apartenenţă la grup, dezvoltarea cooperării inter-instituţionale şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.

 În data de 19 iulie a.c., în municipiile Focşani şi Adjud, oraşul Panciu şi comuna Vidra unităţile de pompieri vor organiza, în intervalul orar 10.00-14.00, „Ziua porţilor deschise”. În cadrul acestei activităţi vor fi pregătite ateliere tematice „Pompier pentru o zi” pentru a oferi posibilitatea celor interesaţi să se familiarizeze cu tehnica şi accesoriile utilizate pe timpul misiunilor. Totodată, cu această ocazie, vizitatorii vor putea învăţa multe lucruri utile despre prevenirea, protecţia şi intervenţia în situaţii de urgenţă.

Pentru prima dată, copiii care îşi doresc să devină pompieri dar şi admiratorii acestora vor putea trăi emoţiile salvatorilor lor în cadrul concursului „Micul pompier” care se va desfăşura în data de 19 iulie a.c., la sediul I.S.U. Vrancea. Având în vedere entuziasmul manifestat anul trecut de copiii pompierilor vrânceni, ediţia a II-a a competiţiei se adresează tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 7 ani. Concursul va fi organizat pe două categorii de vârstă: categ. I – copii între 3-4 ani şi categ. II – copii între 5-7 ani. Participanţii vor avea de parcurs un traseu aplicativ cu grad de dificultate specific vârstei. Toți concurenții vor primi premii și diplome de participare.

Caravana SMURD ”Fii pregătit!” va ajunge în județul nostru la sfârșitul acestei săptămâni unde va staționa timp de patru zile. Astfel, sâmbătă, 20 iulie, va poposi în orașul Mărășești și va fi amplasată în parcarea din fața Casei de Cultură ”Emanoil Petruț. Duminică, 21 iulie, caravana ”Fii pregătit” se va afla în Focșani, în fața Casei de Cultură ”Leopoldina Bălănuță” urmând ca luni, 22 iulie, să viziteze orașul Odobești iar marți, comuna Vulturu. În aceste zile, personalul ISU Vrancea va organiza cursuri de pregătire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență. Cursurile oferite în fiecare localitate vor include prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România — cutremure, inundații, incendii — și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față.

Ziua aniversară a unității, 23 iulie, va căpăta din acest an o triplă semnificație. După momentul unificării din 23 iulie 1862 și cel din 23 iulie 2016 când pompierii vrânceni au primit cu mândrie Drapelului de luptă al unității urmează ca la 23 iulie 2019 să sărbătorim inaugurarea Punctului de Lucru Vulturu. La eveniment vor participa secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctor Raed Arafat şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Iamandi Dan-Paul, precum și reprezententanți de seamă ai autorităților publice locale și județene. (Compartimentul Informare şi Relaţii Publice)