Zilele Culturii Odobeștene

0

Orașul Odobești găzduiește o nouă ediție a unei manifestări culturale tradiționale: Zilele Culturii Odobește. Manifestarea din acest an este dedicată reconstituirii identității odobeștene, celebrării personalităților culturale de talie națională și evocării momentelor importante din istoria României. De mâine și până vineri vor avea loc prezentări de carte, lansări de cărți poștale în premieră și se va vernisa o expoziție de fotografie.
În prima zi, iubitorii de cultură din Vrancea sunt invitați să descopere aventura incredibilă a familiei Burada. ”O istorie ca în povești, începută de Tudorache Burada(1800-1866), fiul preotului Radu Burada din Odobești care, din cântăreț la strana Bisericii Robescu din Focșanii Valahiei a ajuns mare vornic și animator cultural în capitala Moldovei. Fii săi au fost deschizători de drumuri în diferite ramuri : Gheorghe Burada(1831-1870) cercetător în domeniul medicinei, fondatorul Coralei Mitropoliei din Iași, dirijor, compozitor; Teodor T. Burada(1839-1923) pionier în domeniul cercetărilor monografice și „ctitor al muzicologiei românești”, descoperitorul culturii Cucuteni; Mihail Burada(1841-1918) doctor în medicină și unul dintre promotorii vieții culturale din Roman. Mama celor trei, Maria Burada(1812-1866), traducătoare din lirica franceză și inițiatoarea unor proiecte culturale și educaționale pentru copii defavorizați”, a scris Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură ”Constantin C. Giurescu”, în prezentarea evenimentului.
Printre manifestările de la Zilele Culturii Odobeștene, ediția a VI-a, se mai numără evocarea poetului Alexe Mateeveci, creatorul poemului „Limba noastră”, de la a cărui trecere în eternitate se împlinește un secol, vernisarea unei expoziții de fotografie și lansarea studiului monografic despre Schitul Isihast de pe Valea Râmnicului, în memoria Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc 250 de ani.