sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăActualitateZăpadă și polei pe mai multe drumuri. Anvelopele de iarnă, obligatorii

Zăpadă și polei pe mai multe drumuri. Anvelopele de iarnă, obligatorii

Având în vedere mesajele de atenționare meteo Cod Galben, valabile până astăzi, 27 ianuarie, ora 10.00, respectiv 27 ianuarie, ora 10.00 – 28 ianuarie, ora 22.00, care vizează cantități însemnate de precipitații, polei și viscol, reamintim tuturor conducătorilor auto faptul că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar sancţiunea aferentă acestei abateri prevăzute de OUG 195/2002R – Codul Rutier, are o valoare ce poate fi cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Totodată, în situaţia depistării, odată cu aplicarea sancţiunii principale, va fi aplicată şi sancţiunea complementară de imobilizare, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie.

În acest context, poliţiştii rutieri recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte regulile de circulaţie, adaptând permanent viteza la condiţiile meteo şi la cele de trafic.

În special în condiţii de iarnă, dar şi când există alte condiţii ce afectează aderenţa la partea carosabilă (apă, respectiv aluviuni cauzate de ploaie, condiţii de temperatură scăzute ce scad aderenţa anvelopelor de vară şi favorizează poleiul), dar şi în condiţii de afectează vizibilitatea (ploi sau ceaţă ori condiţii de iarnă precum cele ce fac obiectul exemplului de mai sus), viteza de deplasare trebuie redusă, astfel încât să preveniţi deraparea şi la care să puteţi frâna în condiţii de siguranţă.

De asemenea, recomandăm pietonilor ca în condiţii meteo nefavorabile să circule doar pe trotuar sau, în lipsa acestuia, pe acostament, traversările să le efectueze numai pe trecerea pentru pietoni, după ce intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto care se apropie şi aceştia opresc în condiţii de siguranţă. Drum Bun! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu