Virtuțile creștine, promovate la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Balș” din Adjud

0
612

Anul 2020 a fost declarat Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În acest sens, Sectorul teologic-educațional organizează, între manifestările culturale şi educaţionale, Concursul Național Catehetic “IUBIREA LUI HRISTOS ÎN FAMILIA MEA”. Concursul se adresează elevilor, preoților, profesorilor de religie /de altă disciplină și propune să contribuie la dezvoltarea creativității, prin libertatea oferită participanților în inițierea unor idei de proiect, precum și a sentimentelor de atașament față de familie și valorile ei. Miniproiectele vor avea un caracter filantropic – cultural, vor fi realizate şi implementate în întregime,de către elevi şi se vor adresa, cu preponderență, familiei.

În cadrul acestui Concurs, Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Balş” Adjud, în parteneriat cu Parohia “Cuvioasa  Parascheva”, a lansat marti, 25.02.2020, miniproiectul “IISUS HRISTOS-un tată, o mamă, un frate, o soră, un prieten, un cămin și un veșmânt pentru mine și familia mea”. “Scopul miniproiectului este de educare a unor virtuţi creştine şi cultivarea comportamentului moral-religios, dar și acela de a cunoaște nevoile prioritare ale familiilor nevoiașe, pentru a le putea susține din punct de vedere material și duhovnicesc”. (elev Ignat Liviu, clasa XII, responsabil miniproiect).

Miniproiectul este construit pentru a oferi copiilor din familii aflate în situații de criză sau în dificultate un ajutor material, care să-i ajute să depășească situația în care se află. În același timp, oferă posibilitatea elevilor să conștientizeze importanța oferirii unui sprijin necondiționat familiilor, respectiv copiilor care au o situație materială precară, precum și importanța schimbării percepției comunității asupra familiilor cu mulți copii. “Educația copiilor este o responsabilitate a familiei, a Bisericii și a Școlii. Miniproiectul este o invitaţie de implicare în demersul de creștere a copiilor în iubirea lui Hristos. Prin ele, Biserica dă un răspuns – ”Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții.” (Ioan 13, 35)”. (PR. Chiriac Nicusor)

„Nădăjduim ca, prin implicarea elevilor, a părinților, a cadrelor didactice, a Bisericii şi a Școlii, să realizăm ceea ce ne-am propus prin acest miniproiect. Mulțumim pentru deschidere doamnei Postolache Albeiu Alina, profesor de religie, invitatului special pr. Chiriac Nicusor, care a venit cu inițiativa parteneriatului către elevii Colegiului Tehnic “Gheorghe Balş”, cadrelor didactice: prof. Mitrofan Marian, director la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Balş”, prof. ing. Sava Cecilia, coordonator educativ, prof. Mihai Savin, dr. economie, prof. Marian Drăghici, director adjunct al Colegiului Balș, Mona Duca, secretar șef, Dorina Văcăroiu, secretar, prof. Adriana State, care au răspuns chemării noastre şi își doresc să investească în educația elevilor și în activități extrașcolare” (grupul de cateheză al miniproiectului: Lazăr Andruta, Spenchiu Gabriela, Spenchiu Andreea, Ignat Liviu – elevi în clasa XII, Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Balş” Adjud). sursa: prof. ing. Sava Cecilia – coordonator educativ)