joi, mai 30, 2024
AcasăPoliticaVineri încep campaniile electorale pentru alegerile locale și cele europarlamentare

Vineri încep campaniile electorale pentru alegerile locale și cele europarlamentare

Vineri dimineață intrăm, în mod oficial, în campanie electorală. În România sunt două campanii simultan, pe 9 iunie fiind două tipuri de alegeri: locale și europarlamentare. De aceea, Biroul Electoral Central a transmis două comunicate de presă prin care cere respectarea regulilor specifice în privinţa acţiunilor şi materialelor de propagandă. Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică.”Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral”, se menționează în comunicatele BEC.

De asemenea, Biroul Electoral Central transmite că discursul electoral şi mesajele cu caracter politic ale competitorilor electorali trebuie dezvoltate în aşa fel încât să ofere garanţii privind respectarea şi promovarea principiilor democraţiei şi să contribuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfăşurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalţi competitori, cât şi pentru alegători: „Alegătorii merită să aibă acces la informaţii obiective, reale şi corecte pentru a-şi putea forma propria opinie şi pentru a decide în deplină cunoştinţă de cauză.”

Biroul Electoral Central face referire și la activitatea birourilor electorale de circumscripţie din teritoriu. Potrivit BEC, birourile electorale din teritoriu veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează şi soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, a unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea altor dispoziţii legale incidente. Încălcarea normelor legale atrage aplicarea sancţiunilor contravenţionale ori penale, după caz. Campania electorală se încheie sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 7:00. Exercitarea dreptului la vot se va face duminică, 9 iunie, între orele 7:00 și 22:00.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu