Vin banii pentru motorina utilizată în agricultură

0
139
De săptămâna viitoare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură începe să vireze banii pentru motorina utilizată la lucrările agricole în trimestrul al doilea din acest an. Hotărârea de Guvern privind suplimentarea bugetului pentru subvenția la motorină a fost aprobată și, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, este o chestiune de zile până când plățile vor fi efectuate către fermieri. ”Pentru subvenția la motorină aferentă trimestrului II, Hotărârea de Guvern a fost aprobată pentru suplimentarea plafonului. Așteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial. Am făcut o mișcare foarte importantă, am transferat această autorizare la plată strict către județe, pentru a nu mai exista acel decalaj. Plățile vor fi efectuate de către județe, bineînțeles prin bugetul pe care îl va acorda Ministerul Agriculturii către APIA Central și care va fi transmis către centrele județene. Ca și perioadă în care începem achitarea subvenției aferente trimestrului II este o chestiune de zile, cel mai probabil începând de săptămâna viitoare se va rezolva și această problemă”, a declarat  Adrian Pintea, director general adjunct în cadrul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.
Pentru prima dată, aceste plăți vor fi efectuate prin centrele județene APIA. Funcționarii din instituție, de la nivel central, au ca prioritate, în această perioadă, încheierea plăților aferente Campaniei 2015, cu termen final 30 septembrie a.c. Reprezentanții APIA consideră că, prin delegarea autorității către centrele județene, circuitul banilor va urma un flux mai scurt, astfel că plățile se vor face mult mai rapid. ”Vorbim despre o descentralizare a sarcinilor, să nu mai fie totul legat de APIA Central și colegii de la centrele județene sunt ordonatori terțiari de credite, astfel că își pot asuma și această activitate. Noi spunem că am strâns o buclă, astfel încât să mai eliminăm din fluxul birocratic și banii să ajungă mai repede la agricultori”, a adăugat directorul adjunct al APIA.
Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2016 a fost actualizată la valoarea de 647.248.803 de lei (circa 147 de milioane de euro) și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul în curs. De asemenea, ajutorul de stat constă în rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară este determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare – în speță de 1,7975 de lei/litru.