VIDEO-FOTO Desfășurare impresionantă de forțe la exercițiul tactic ”Seism 2018”

0
276

Potrivit scenariului, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter a afectat grav Capitala României. Peste 450 de persoane și-au pierdut viața, iar alte aproape 1.800 au suferit răni grave. Pentru gestionarea urmărilor, în ultimele 24 de ore, în București și județul Ilfov, au acționat pompieri din toată țara, sosiți în sprijin cu autospeciale de stingere, ambulanțe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal și victime multiple, precum și alte tipuri de ambulanțe specifice intervenției în caz de dezastru. Alături de pompieri au acționat medici, paramedici, militari, voluntari, precum și alte forțe MAI pentru asigurarea ordinii publice.

Simulările salvatorilor vor continua și pe durata zilelor următoare, fiind așteptate echipe internaționale care să sprijine acțiunile medicale și de căutare-salvare urbană. Autorităţile vor amplasa, duminică, două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”.

Conform scenariului, pompierii desfăşoară misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova. De asemenea, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti – Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri. Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, o echipă din Israel, cu peste 100 de medici, a sosit în România pentru a participa la exerciţiului naţional „Seism 2018”, iar ambulanţe din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în ţară cu acelaşi scop.

Sursa: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență