VIDEO De ce seismologul Gheorghe Mărmureanu recomandă construirea de clădiri înalte în Focșani

0

Prezent la Focşani, la un simpozion pe teme de cutremure, renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de recomandărilor constructorilor.

Acesta a spus că solul din Bucureşti este foarte nisipos, motiv pentru care se impun construcţii joase, în timp ce în Vrancea recomandările sale se îndreaptă spre construcţii înalte.

“În Focşani trebuie construite structuri tip trestie, pe când în Bucureşti structuri tip stejar, mai rigide, pentru că Bucureştiul este construit pe o suprafaţă foarte mare de nisipuri, argile. La Focşani, dacă o să construiţi clădiri de 7-8 etaje nu se întâmplă nimic. Sunteţi avantajaţi în zona Vrancea de cutremure care se produc la mare adâncime, 170-180 de kilometri, şi aveţi noroc că nu sunt cutremure de suprafaţă, care produc efecte dezastruoase în zona epicentrală.”

Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că înainte exista o colaborare între inginerii constructori şi seismologi, dar astăzi acest lucru a dispărut şi azi se construieşte haotic.