VIDEO Acțiuni preventive cu bicicliști și căruțași. Șase decese în urma accidentelor din ultimii 2 ani, în care au fost implicați bicicliști sau căruțași

0
177

Din 2019 și până în prezent, în Vrancea au avut loc 59 de accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști sau conducători de atelaje hipo, dintre care 6 s-au soldat cu decese ale acestora, iar în 58 de accidente rezultatul a fost rănirea gravă a unor persoane. Pentru prevenirea unor astfel de accidente rutiere, polițiștii rutieri din Vrancea au derulat ieri acțiuni de prevenire pe drumurile naționale și județene, dar și în municipiul Focșani.

Poliţiştii rutieri au desfășurat ieri, 24 noiembrie, activităţi informativ-preventive cu bicicliștii și căruțașii identificați în trafic, cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere și consecințele acestora dar și  pentru conștientizarea acestora asupra dinamicii și consecințelor accidentelor de circulație. Totodată, polițiști rutieri au înmânat bicicliștilor și căruțașilor veste reflectorizante, obiectivul principal al acțiunii fiind asigurarea vizibilității acestora. Astfel, primele veste achiziționate au ajuns la primii bicicliști și căruțași care se deplasau în comunele apropiate de municipiul Focșani. Polițiștii le-au explicat oamenilor regulile de circulație și i-au îndemnat la respectarea acestora, acțiunea vizând în primul rând prevenirea, informarea și conștientizarea cât și creșterea gradului de siguranță și reducerea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliștii și căruțașii.

În cadrul acţiunii, au fost aplicate 99 de sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor pe drumurile publice au fost sancționate 39 de persoane. Au fost depistaţi cu nereguli 9 căruţaşi. Şi conducătorii auto au fost în atenția poliţiştilor, fiind reţinute 6 permise de conducere şi fost retrase 8 certificate de înmatriculare. În acest context, recomandăm tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste maximă atenţie, să adopte o conduită preventivă sporită, să circule cu prudenţă şi să respecte prevederile legale în vigoare, precum şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Polițiștii reamintesc persoanelor care se deplasează cu bicicleta:

Echipați-vă corespunzător și respectați regulile de circulație atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a celorlalți participanți la trafic!

Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Este necesar ca bicicleta să aibă în dotare un dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie dotată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Pentru un plus de siguranță, le recomandăm bicicliștilor să poarte cască de protecție omologată, iar, în mod obligatoriu, pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante mai ales pe timp de vreme rea sau pe timpul nopții.

Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic și acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea oricărei manevre în trafic.

Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni!

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Nu transportați și nu tractați orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic. (IPJ Vrancea)